Ook homo’s kopen trouwringen

Ekberg in 2013 op het filmfestival van Berlijn
Ekberg in 2013 op het filmfestival van Berlijn foto EPA

Trouwen met iemand van hetzelfde geslacht kan inmiddels in 36 Amerikaanse staten. Wordt het dan niet eens tijd dat Amerikaanse bedrijven er in hun reclamecampagnes ook rekening mee houden?

Jazeker, moeten ze bij juweliersketen Tiffany & Co. hebben gedacht. In een vorige week gelanceerde campagne wordt voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een homopaar opgevoerd.

In de fotoserie met de titel Will You? bestaat een van de zeven stellen uit twee mannen. Ze zitten samen op een stoep in New York, naast de tekst van de campagne en een afbeelding van twee ringen.

Volgens Tiffany-woordvoerder Linda Buckley, die erover sprak met CNN, zijn de twee mannen geen modellen; ze wonen in de stad en zijn daadwerkelijk een stelletje.

„Tegenwoordig is de weg naar een huwelijk niet per se lineair”, zegt ze. „Ware liefde kan je meerdere keren overkomen en liefdesverhalen zijn er in allerlei vormen”. Op een van de andere foto’s is een heteroseksueel stel te zien op hun trouwdag, met een klein meisje ernaast – de boodschap is hier dat er ook kinderen worden geboren buiten het huwelijk om.

De juweliersketen sluit zich met de campagne aan bij een aantal andere grote merken dat in recente campagnes homostellen gebruikte, zoals kledingwinkel Gap, kledingmerk J. Crew, warenhuis Barneys en automerk Chevrolet. Coca-Cola viel tijdens de Super Bowl van vorig jaar op door twee vaders te laten zien die hun dochter leren rolschaatsen, maar kreeg ook kritiek toen het zich als sponsor van de Winterspelen in Sotsji niet wilde uitspreken tegen de anti-homowetten van Rusland. In Nederland zond de KNVB in 2012 een spotje uit over homoseksualiteit en de voetbalwereld: 'Homo? Boeit geen flikker.'

Vóór 2004 werden in geen enkele Amerikaanse staat homohuwelijken gesloten. Massachusetts was dat jaar de eerste. In New York kan het sinds 2011; Florida werd vorige week de 36e staat waar het toegestaan is. In Nederland werd het eerste homohuwelijk gesloten op 1 april 2001.