Oplage Charlie Hebdo verdriedubbeld - Mohammed vergeeft op nieuwe cover

Een cover van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, dat deze week in een oplage van 3 miljoen uitkomt.
Een cover van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, dat deze week in een oplage van 3 miljoen uitkomt. Foto ANP / Lex van Lieshout

De vraag naar het nieuwste, speciale nummer van Charlie Hebdo is zo groot dat de uitgever de oplage nog eens verdriedubbelt. In plaats van de geplande 1 miljoen exemplaren worden er 3 miljoen exemplaren afgedrukt. Dat laat de distributeur van het tijdschrift aan het Franse persbureau AFP weten.

Vooral vanuit het buitenland is de vraag naar de eerste uitgave van Charlie Hebdo sinds de terreuraanslag van vorige week erg groot. Bij die aanslag kwamen zeven journalisten en tekenaars van het tijdschrift om het leven. Ook vijf mensen die niet aan het blad waren verbonden kwamen om.

Alles is vergeven, zo meldt de cover

Voordat de aanslag werd gepleegd, werden er wekelijks zo’n 60.000 kopieën van het tijdschrift gemaakt. Voor de eerste uitgave die wordt gemaakt door de overgebleven redacteuren is echter zowel in binnen- als buitenland veel belangstelling. In Nederland komen eenmalig 500 exemplaren in de winkel te liggen, aldus distributeur Betapress.

Hoewel het tijdschrift zelf pas overmorgen uitkomt, werd de omslag van het tijdschrift vanavond al via Twitter verspreid. “Tout est pardonné”, zo staat er boven een cartoon van de profeet Mohammed: alles is vergeven.

Twitter avatar libe Libération Mahomet en une du «Charlie Hebdo» de mercredi http://t.co/2JGWBH2Qpz http://t.co/1AzjFiFvmL

De 500 kopieën voor de Nederlandse markt worden verdeeld over zestig tot tachtig verkooppunten, zo laat Betapress aan persbureau ANP weten. Het satirische blad, dat woensdag uitkomt, moet nog diezelfde avond – of anders de volgende ochtend – in Nederlandse winkels liggen.

De toon van het blad blijft hetzelfde

De aanslag op de redactie verandert overigens niets aan de toon van het blad, zo zei de advocaat van het tijdschrift vandaag op de Franse televisie. Het is dan ook “vanzelfsprekend” dat de uitgave cartoons bevat met de profeet Mohammed. Hij zei daarover:

“We doen absoluut geen concessies, anders is het allemaal voor niks geweest. De geest van Je suis Charlie staat ook voor het recht op godslastering.”