Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Ook op deze 5 boeken verheugen we ons in 2015

Eind 2014 noemden we al zes titels waar we in 2015 naar uitkijken. Boekenredacteur Arjen Fortuin kan het niet laten om aan die lijst nog vijf titels toe te voegen.

Foto ANP

Eind 2014 noemden we zes titels waar we in 2015 naar uitkijken. Boekenredacteur Arjen Fortuin kan het niet laten om aan die lijst nog vijf titels toe te voegen.

Compassie - Stephan Enter

Compassie_549156087ac0b Roman van veelgeprezen auteur Stephan Enter over non-conformist Frank van Luijn die kennis maakt met het fenomeen internetdating, hem door een kennis aangeprezen als die ‘grote snoeppot’.
Arjen Fortuin:

“Opvolger van Enters geweldige bergbeklimmingsroman Grip. Hij kan als geen ander betekenis geven aan schijnbaar betekenisloze dingen.”

De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933 - Léon Hanssen

9200000036200224Twee biografieën verschijnen er dit jaar over schilder Piet Mondriaan (1872-1944), op wiens werk sinds 1 januari van dit jaar de auteursrechten zijn vervallen. Eén wordt geschreven door Léon Hanssen, die eerder al een biografie schreef over essayist Menno ter Braak (1902-1940).
Arjen Fortuin:

“Waanzinnig interessante man met idiote ideeën en briljante kunst, geschreven door de persoon die met zijn Ter Braak-biografie heeft laten zien dat hij een échte ideeënbiografie kan schrijven.”

Komt een paard de kroeg binnen - David Grossman

komteenpaarddekroegbinnen
Roman over komiek Dov Grinstein die de zaal leegkrijgt als hij zijn levensverhaal begint te vertellen. Grossman, auteur van het veelgeprezen Vrouw op de vlucht voor een bericht, wil laten zien waarom we een gevoel van tekortkomen soms levenslang proberen te camoufleren.
Arjen Fortuin:

“Humor is hét literaire thema van 2015. Geweldige schrijver, interessant onderwerp.”

De onderwaterzwemmer - P.F. Thomése

pb-54ad3e9439d26Het tumultueuze leven van Tin van Heel staat centraal in deze roman van Thomése. Van Heel verliest bij een oversteek naar bevrijd gebied in 1945 zijn vader. Dertig jaar later krijgt hij in Afrika te maken met de ontvoering van zijn vrouw.
Arjen Fortuin:

“Briljante schrijver, goed stilist. En het is altijd spannend hoe hij zijn serieuze bedoelingen verhult in een enorme hoeveelheid smeerpijperij.”

Als je maar niet in de wijk verdwaalt - Patrick Modiano

9200000035764686Schrijver Jean Daragane wordt door een toevallige gebeurtenis overvallen. Het voorval doet hem in deze nieuwe vertaalde roman van Nobelprijswinnaar Modiano terugdenken aan het Parijs uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw.
Arjen Fortuin:

“Modiano is de man die als geen ander de illusie wekt dat zijn werk samenvalt met de ontstaansgeschiedenis ervan. Bij het lezen van zijn werk voel ik me als een kind op vrijdagmiddag met een grote zak drop.”