Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nieuwe president Sri Lanka benoemt regeringsploeg voor 100 dagen

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena zit te midden van zijn nieuwe ministersploeg. Die is voor 100 dagen benoemd, tot de parlementsverkiezingen.
De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena zit te midden van zijn nieuwe ministersploeg. Die is voor 100 dagen benoemd, tot de parlementsverkiezingen. Foto AFP / Ishara S. Kodikora

De nieuwe president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, heeft een interim-kabinet benoemd die de honderd dagen tot de parlementsverkiezingen moet gaan volmaken. De vorige week verkozen president heeft vooral technocraten en politieke veteranen benoemd.

Sirisena sprak volgens Reuters vandaag zijn ministersploeg toe:

“We gaan voor een verkiezing over honderd dagen. Dus dit is een tijdelijk kabinet voor een programma van honderd dagen. De regering zal een stabiel kabinet vormen na de verkiezingen. Ikzelf, de premier en de partijleiders hebben beloofd dat we harde actie zullen ondernemen tegen mensen die zich bezighouden met illegale activiteiten, corruptie, wanpraktijken en bedrog, ongeacht of die die persoon minister, staatssecretaris of een willekeurig iemand anders is.”

Sirisena versloeg vorige week verrassend de zittende president Mahinda Rajapaksa. Die had de verkiezingen uitgeschreven om zijn macht te bevestigen. Zijn tegenstanders voerden echter zeer succesvol oppositie tegen hem, door te wijzen op zijn pogingen om meer greep te krijgen op de rechterlijke macht, het leger en het ambtenarenapparaat.