Ronaldo beste voetballer van 2014 - mooiste goal niet van Van Persie

Christiano Ronaldo ontvangt de Ballon d'Or uit handen van Thierry Henry.
Christiano Ronaldo ontvangt de Ballon d'Or uit handen van Thierry Henry. Foto AFP / Olivier Morin

Christiano Ronaldo is vanavond voor de derde keer in zijn loopbaan gekozen tot de beste voetballer van de wereld. Tijdens het FIFA-gala kreeg hij de voorkeur boven Lionel Messi en Manuel Neuer. Ronaldo kreeg de Ballon d’Or eerder in 2013 en 2008, toen de prijs nog anders heette.

De Portugese Ronaldo maakte in een jaar tijd maar liefst 61 doelpunten in 60 officiële wedstrijden voor zijn club en het nationale Portugese elftal. Met zijn ploeg Real Madrid won hij voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de Europacup 1, tegenwoordig de Champions League.

Ronaldo laat Messi en Neuer achter zich

De 29-jarige Ronaldo deed het daarmee iets beter dan Lionel Messi, die de prijs tussen 2009 en 2012 elke keer won. De Argentijn wist echter geen enkele prijs binnen te halen: zijn ploeg Barcelona werd tweede in de competitie en verloor de bekerfinale. Ook in de WK-finale moest Messi genoegen nemen met de tweede plek.

De doelman van het elftal dat wereldkampioen werd, de Duitser Manuel Neuer, eindigde op de derde plek. Naast de wereldtitel won Neuer ook de Duitse beker en het landskampioenschap. Nog nooit won een doelman de FIFA-prijs voor beste voetballer.

Twitter avatar FIFAcom FIFA.com Tonight’s award winners: @Cristiano, Nadine Kessler, Joachim Low, Ralf Kellermann #Ballondor (2/2) http://t.co/Ek9i2XovQF

Rodriguez krijgt prijs voor mooiste doelpunt

Eerder op de avond werd al bekend dat niet Robin van Persie, maar de Colombiaan James Rodriguez het mooiste doelpunt van 2014 maakte. Zijn treffer in het WK-duel tegen het nationale elftal van Uruguay kreeg vanavond tijdens het FIFA-gala 42 procent van de stemmen, waardoor Rodriguez naar huis gaat met de Puskás-prijs.

Bekijk het doelpunt van Rodriguez hieronder.

Op de tweede plaats eindigde het doelpunt van de Ierse Stephanie Roche, dat ze als speler van Peamount United maakte in de Ierse vrouwencompetitie, met een derde van de stemmen. Het doelpunt van Robin van Persie in de WK-wedstrijd tegen Spanje kreeg 11 procent van de stemmen en eindigde als derde.

En hier, gewoon omdat hij zo mooi is, de treffer van Van Persie:

Duitse Kessler is beste voetbalster

Naast de Ballon d’Or en de Puskás-prijs voor beste voetballer reikte de FIFA ook de prijs voor beste voetbalster uit. De Duitse Nadine Kessler won die verkiezing met kleine voorsprong van de Braziliaanse Marta en de Amerikaanse Abby Wambach. Kessler won de Champions League en de Duitse titel.

Hoewel Nederland tijdens de verkiezingen naast de prijzen greep, was er toch enige erkenning voor de prestaties op onder meer het WK. Arjan Robben werd namelijk opgenomen in het wereldelftal van het jaar, waar hij samen met Messi en Ronaldo in de voorhoede staat.

De 30-jarige aanvaller dankt die verkiezing onder meer aan zijn prestaties bij het Nederlands elftal, maar ook aan de prijzen die hij bij Bayern München won. De Duitse bondscoach Joachim Löw werd verkozen tot de beste oefenmeester van afgelopen kalenderjaar.