Na maanden gesteggel is samenstelling Afghaans kabinet rond

De Afghaanse president Ashraf Ghani op 1 januari tijdens een evenement in zijn paleis in Kabul. Hij heeft vandaag eindelijk zijn kabinet rond gekregen.
De Afghaanse president Ashraf Ghani op 1 januari tijdens een evenement in zijn paleis in Kabul. Hij heeft vandaag eindelijk zijn kabinet rond gekregen. Foto AFP / Shah Marai

Na drie maanden onderhandelen heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani vandaag eindelijk 25 bewindslieden voor zijn regering genomineerd. Dat meldt persbureau AP.

De kandidaten komen voor de helft uit het kamp van Ghani en voor de andere helft uit het kamp van zijn uitdager bij de laatste verkiezingen, Abdullah Abdullah, met wie Ghani nu een eenheidsregering vormt. De vier belangrijkste posten zijn ook verdeeld: het kamp van Ghani heeft de ministeries van Financiën en Defensie gekregen, terwijl Binnenlandse en Buitenlandse Zaken naar aanhangers van Abdullah zijn gegaan.

Anti-corruptie

De kandidaten zijn verder afkomstig uit verschillende regio’s en van verschillende etniciteit. Ghani heeft steeds beloofd een hervormingsgezinde regering te willen vormen die bereid is corruptie aan te pakken. Hij wil daarmee breken met de praktijk van zijn voorganger, Hamid Karzai.

De kabinetschef van Ghani presenteerde de kandidaten vandaag tijdens ceremonie, waarin de president zelf geen woord sprak. “De regering zal ze langs het parlement sturen voor een vertrouwensstemming”, aldus de kabinetschef.

Ghani en Abdullah kwamen in september al overeen dat ze samen zitting zouden nemen in een coalitie van nationale eenheid. De twee kandidaten beschuldigden elkaar daarvoor wekenlang van verkiezingsfraude. Onder internationale druk besloten ze toch samen te gaan werken.

Lees het artikel van NRC Handelsblad over Ghani, vlak voor zijn benoeming tot president: De nieuwe president is anders. Heel anders (€).