Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

‘Mogelijk matchfixing bij oefenduels Nederlandse clubs in Spanje’

Nadat er eerder al vraagtekens werden geplaatst bij een oefenduel van SC Heerenveen in Spanje, is nu ook een wedstrijd die ADO Den Haag daar afgelopen week speelde verdacht.

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Nadat er eerder al vraagtekens werden geplaatst bij een oefenduel van sc Heerenveen in Spanje, is nu ook een wedstrijd die ADO Den Haag daar afgelopen week speelde verdacht.

Een voormalig gokexpert van de UEFA analyseerde op verzoek van de Volkskrant bewegingen op de gokmarkt rond de wedstrijden van ADO tegen de Albanese kampioen Skenderbeu Korce en Heerenveen tegen Standard Luik. Het International Centre for Sport Security (ICSS) zegt vandaag in de krant dat het “in elk geval één bedrijf” in Spanje ervan verdenkt wedstrijden te fixen.

Volgens Javier Mena van het ICSS houdt dat bedrijf zich vooral bezig met duels die buitenlandse clubs op trainingskamp in Spanje spelen. Het bedrijf waarover het ICSS het heeft organiseerde vermoedelijk het duel van ADO Den Haag van afgelopen donderdag. Het ICSS wil dat in de krant niet bevestigen. De Haagse club won de wedstrijd met 2-0 door twee goals in het laatste kwartier.

Beelden van de wedstrijden van Omroep West:

Vier penalty’s

Als je kijkt naar de beelden is er niet meteen iets heel verdachts te zien. Na de wedstrijd zijn er ook geen verdenkingen uitgesproken door een van beide clubs. ADO heeft vandaag ook met verbazing gereageerd op het nieuws dat de wedstrijd als verdacht is aangemerkt, schrijft persbureau ANP:

“We zijn echt vol verbazing. We hebben geen vreemde dingen gezien en er zijn geen gekke doelpunten gevallen. Het is echt heel raar dat er nu wordt gesproken van een verdacht duel.”

Hoe anders was dat na de wedstrijd die Heerenveen vrijdag speelde tegen het Belgische Standard Luik. Daarin gaf de scheidsrechter liefst vier strafschoppen weg, en bij vooral de laatste twee kun je je bedenkingen hebben.

De meest in het oog springende was wel de laatste, vlak voor tijd door de Spaanse scheidsrechter Raúl Nicolas Espejo gegeven aan Standard Luik. Niet alleen is er geen overtreding te zien, de scheidsrechter besluit nadat de Belgen de penalty missen om onduidelijke redenen dat deze opnieuw genomen moet worden. Heerenveen stapte na deze beslissing van het veld.

Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges zei achteraf volgens Voetbal International dat de wedstrijd “volledig uit de klauwen liep” door scheidsrechter Espejo. Hij suggereerde toen ook al dat er mogelijk iets verdachts aan de hand was.

“Ik wil niets impliceren, maar ik had de indruk dat er een bepaalde uitslag nodig was.”

Zowel de Nederlandse (KNVB) als de Belgische (KBVB) voetbalbond heeft dit weekend gezegd aan Heerenveen en Standard Luik opheldering te vragen over mogelijke matchfixing, schrijft ANP. De KNVB neemt ook contact op met ADO naar aanleiding van de berichten van vandaag.

De KBVB zei ook contact te zullen opnemen met de UEFA. Op basis van de bevindingen van beide bonden zal bekeken worden of nader onderzoek nodig is.

Vriendschappelijke duels zijn een populair doelwit van matchfixers. Het resultaat in die wedstrijden is minder van belang en de aandacht ervoor is ook niet heel groot.