Militairen naar de rechter wegens schorsing om partner

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. ANP / Martijn Beekman

Een aantal militairen stapt naar de rechter omdat zij geschorst thuiszitten. Hun buitenlandse partner kan namelijk niet gescreend worden, omdat Nederland geen samenwerkingsverband met de inlichtingendienst van het betreffende land heeft.

Een screening is noodzakelijk voor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB), een vereiste voor militairen op een vertrouwensfunctie of op missie. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft een tussenoplossing bedacht, aldus advocaat Sébas Diekstra, die vijf geschorste militairen bijstaat. Militairen met een buitenlandse partner die niet gescreend kan worden, kunnen tijdelijk aan de slag in een functie waarbij ze niet met dienstgeheimen in aanraking komen.

“Maar het principe dat zij een veiligheidsrisico vormen, blijft overeind en dat vinden ze onacceptabel. Een militair mag nu niet verliefd worden op iemand uit een land met wie Nederland geen samenwerkingsverband heeft, zoals bijvoorbeeld NAVO-bondgenoot Turkije. Door de bedachte tussenoplossing werken militairen jarenlang onder hun niveau, waardoor hun carrière stilstaat. ” 

In een brief van mei vorig jaar schrijft minister Hennis-Plasschaert dat het om twintig gevallen sinds 2010 gaat.