Man/vrouw-verschillen zijn Huub Stapels succesformule

Huub Stapel heeft een succesformule te pakken, dat is duidelijk. Sinds hij in 2010 begon met zijn solovoorstelling Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, heeft hij die 473 keer gespeeld. tussen andere rollen door. En nu gaat hij op tournee met een vervolg – opnieuw over de relaties tussen mannen en vrouwen, hun onderlinge verschillen en de vraag hoe op dat vlak desondanks enige harmonie kan worden bereikt. Hij staat daarbij op het toneel als een volleerd conferencier, die ook steeds behendiger met publieksinterrupties weet om te gaan.

Samen met zijn vaste regisseur Peter de Baan, die tevens de tekst schreef, bouwt Stapel amusante betoogjes op die vaak gebaseerd zijn op wetenschappelijke wetenswaardigheden. Zoals het feit dat vrouwen zo'n 7000 woorden per dag gebruiken, terwijl mannen niet verder komen dan 2000. En naast die cijfers dist hij veelzeggende anekdotes van-horen-zeggen op. Dat er een man was, bijvoorbeeld, die met zijn vrouw naar een relatietherapeut ging en bij voorbaat zei: „We zijn hier omdat mijn vrouw zo veel op haar moeder lijkt”.

Zou houdt hij college, als een populaire professor die vaak al aan kleine grapjes voldoende heeft om bij zijn publiek de gewenste herkenbaarheid op te roepen.

Soms overheerst in zijn optreden een quasi-verongelijkte toon over het moeilijke bestaan van de man van tegenwoordig. Grappig bedoeld, ongetwijfeld, maar iets beheerster zou misschien mooier zijn – zo'n onderwerp als de man-vrouw-verhoudingen is ook zonder geprangde gestiek kruidig genoeg.