KNVB wil gokken op oefenduels verbieden

Oefenduels van ADO en Heerenveen zijn mogelijk gemanipuleerd. Zonder publiek en tv-ploegen is een scheids sneller omgekocht.

Het werd vrijdag een nogal vreemde oefenwedstrijd aan de Spaanse Costa Murcia. Tegenstander Standard Luik had al tweemaal raak mogen schieten vanaf de stip, toen SC Heerenveen in de slotfase wederom een strafschop moest incasseren. Terwijl de speler van de Belgische club nauwelijks werd aangeraakt. Vreemd besluit, maar nog vreemder werd het toen de Spaanse arbiter Raúl Nicolas Espejo de gestopte penalty ook nog liet overnemen. Toen was voor Heerenveen de maat vol. De club stapte van het veld. Dit kon zo niet.

Conclusie van trainer Dwight Lodeweges achteraf: het leek wel alsof er een bepaalde uitslag nodig was. Oftewel: dit riekte naar matchfixing.

Nadat Lodeweges zijn vraagtekens bij de wedstrijd had gezet, zijn experts nu ook tot de conclusie gekomen dat de oefenwedstrijd van Heerenveen mogelijk is gefixt, zo meldde De Volkskrant vanochtend. Hetzelfde geldt voor de vriendschappelijk wedstrijd van ADO Den Haag van een dag eerder. ADO won met 2-0 van de Albanese kampioen Skenderbeu Korce. De mogelijke fraude blijkt uit bevindingen van een gokexpert en informatie van het International Centre for Sport Security (ICSS), die de oefenduels op verzoek hebben geanalyseerd.

De voormalige expert van de UEFA bekeek de bewegingen op de gokmarkt en stelt dat de duels „tot de rust volgens normale patronen verliepen, daarna zie je dat er plotseling veel wordt ingezet op doelpunten van de Nederlanders. Dit is absoluut verdacht.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat oefenwedstrijden in Spanje worden gemanipuleerd. Volgens de particuliere sportbeveiligingsorganisatie ICSS gaat het sinds 2014 om tientallen duels. Deze worden georganiseerd door een Spaans bedrijf dat door het fixen van oefentoernooien geld wil verdienen op de gokmarkt. Het zou gaan om een criminele groepering die secuur te werk gaat. „De organisatie heeft een grensoverschrijdende structuur die erop is gericht om gokfraude te plegen”, aldus een woordvoerder van ICSS in De Volkskrant.

De KNVB heeft inmiddels laten weten dat zij deze week in gesprek gaat met ADO en Heerenveen. „Het is buiten Nederland gebeurd, maar omdat wij de belangen behartigen van beide clubs nemen we dit serieus. We maken ons graag hard voor de strijd tegen matchfixing”, zegt een woordvoerder desgevraagd. De KNVB zou graag zien dat het in de toekomst niet mogelijk is om weddenschappen af te sluiten op oefenwedstrijden. Liefst via een internationaal verbod, maar in elk geval voor wedstrijden in Nederland. De bond ziet dit als een belangrijk punt in de discussie over de veranderende kansspelwetgeving die momenteel gaande is.

De duels van ADO en Heerenveen brachten een verhoogd risico met zich mee. Amper televisiebeelden, weinig publiek en waarschijnlijk geen officiële waarnemers langs de kant. Hoe meer van zulke prikkels, des te groter de kans dat fraudeurs mogelijkheden zien om bijvoorbeeld de scheidsrechter om te kopen. Dat laatste lijkt bij ADO en Heerenveen ook het geval. Volgens experts waren beide clubs waarschijnlijk niet op de hoogte van de manipulatie.

Naast de wens om weddenschappen op oefenduels af te schaffen, wil de KNVB ook dat het onmogelijk wordt om te wedden op spelsituaties, zoals hoekschoppen en vrije trappen. Die zijn eenvoudig te manipuleren.