Kaarsjes, rozen en sfeervol trage zoetigheid van Einaudi

De Dijk, Karin Bloemen, Bobby McFerrin en andere populaire artiesten traden eerder al op in de traditionele ‘Breder dan klassiek’-nieuwjaarstournees van het strijkersensemble Amsterdam Sinfonietta. Nu is het de wereldberoemde Italiaanse componist en pianist Ludovico Einaudi. Met zijn welluidende muziek bij films als Intouchables, Black Swan en Samba is hij uitzinnig geliefd bij een publiek dat verder niet of nauwelijks is geïnteresseerd in klassieke muziek. De tien concerten van deze tournee zijn dan ook al lang uitverkocht en tijdens het eerste concert kreeg Einaudi een platina exemplaar van zijn cd In a Time Lapse (2013).

Einaudi (1955), als componist begonnen als leerling van de avant-gardist Luciano Berio, heeft zich radicaal afgewend van het modernisme. Hij komt met welluidende meditatieve melodietjes, oriënteert zich op minimal music maar bijvoorbeeld ook op Vivaldi. Einaudi is omstreden. Sommigen, voor wie filmmuziek een scheldwoord is, hebben zelfs gewetensbezwaren tegen die onverdraaglijk eendimensionale gladde klanken. Anderen zwelgen in al die heerlijke zoete zaligheden.

De muziek wordt tijdens dit emo-concert met veel beleving versterkt, er zijn kaarsjes, reuzenrozen die van kleur wisselen en lichteffecten. Einaudi koppelt zijn eigen langzame muziek aan langzame muziekjes van Bach, Pärt, Piazolla, Bartók en De Falla. Hij creëert op zijn eigen wijze een sfeervolle soundscape, een wolk van welbehagen. Alles klinkt, zonder pauze, als steeds meer van hetzelfde, saai en traag, vooral héél traag.