Proost

Je drinkt geen alcohol - leg dat maar eens uit op de nieuwjaarsborrel

Den Haag, 9 januari 2014 Nieuwjaarsborrel VNO/NCW ANP MARTIJN BEEKMAN
Den Haag, 9 januari 2014 Nieuwjaarsborrel VNO/NCW ANP MARTIJN BEEKMAN Foto ANP

Een nieuwjaarsborrel op je werk, een zakelijk diner of een lunch bij een klant. Zakelijke afspraken worden meer dan eens gemaakt met een alcoholisch drankje in de hand. Maar wat zeg je als je niet drinkt? Dat vroegen Amerikaanse onderzoekers aan niet-drinkende werknemers.

De redenen van deze werknemers om niet te drinken liepen uiteen van persoonlijke redenen, zoals de gezondheid, tot religieuze motieven.

Over één ding waren alle geïnterviewden het eens: ik gedraag me afwijkend omdat ik niet drink en heb het gevoel daar iets mee te moeten doen. Een geïnterviewde:

“We zijn toch een beetje incompleet, een beetje gekken eigenlijk.”

Enkelen gaven zelfs aan het idee te hebben harder te moeten werken om met collega’s en klanten in contact te komen en professioneel te kunnen slagen. Toch zijn er genoeg mensen die bewezen hebben dat niet-drinken een succesvolle carrière niet in de weg hoeft te staan, zoals Donald Trump en Steve Jobs.

Maar hoe pak je het nou het beste aan?

Het actief van tevoren aankondigen is in ieder geval niet populair. Pas als een drankje aangeboden wordt, komt het onderwerp ter sprake. De geïnterviewden kozen dan voor drie verschillende manieren. Het drankje afslaan en gelijk duidelijk maken dat je niet drinkt, het drankje afwijzen en vaag blijven over je drinkstatus, of zorgen dat je altijd een - non-alcoholisch - drankje in handen hebt, zodat niemand een nieuw drankje aanbiedt.

Verder hadden de onthouders het gevoel de boodschap voorzichtig te moeten brengen, zodat de drinker het niet ongemakkelijk zou vinden wel te drinken. De beste manier om daarmee om te gaan? Haal eens een biertje voor je collega. En weiger niet zomaar een gratis welkomstdrankje, maar geef deze bijvoorbeeld aan iemand anders. Een geïnterviewde:

“Drinkers worden enthousiast van het ‘stelen’ van een gratis drankje.”

Zeker als de de drankjes niet allemaal gratis zijn op de bedrijfsborrel.

Hoe pak jij het aan?