Hoogtepunten Golden Globe Awards: Noord-Korea, George Clooney en de Cumberbomb

Tina Fey en Amy Poehler presenteerden vannacht voor de derde en laatste keer de Golden Globe Awards in Beverly Hills. De actrices namen ook dit keer geen blad voor de mond om de “verachtelijke, verwende en minimaal getalenteerde snotapen” eens goed de les te lezen en om “alle films te bewieroken die goedgekeurd waren door Noord-Korea”.

Tina Fey en Amy Poehler presenteren de 72e jaarlijkse Golden Globe Awards in Beverly Hills.
Tina Fey en Amy Poehler presenteren de 72e jaarlijkse Golden Globe Awards in Beverly Hills. Foto AP / Paul Drinkwater

Tina Fey en Amy Poehler presenteerden vannacht voor de derde en laatste keer de Golden Globe Awards in Beverly Hills. De actrices namen ook dit keer geen blad voor de mond om de “verachtelijke, verwende en minimaal getalenteerde snotapen” eens goed de les te lezen en om “alle films te bewieroken die goedgekeurd waren door Noord-Korea”.

Bij de 72ste editie van de Golden Globe Awards konden Fey en Poehler natuurlijk niet om het internationale schandaal rond The Interview heen.

Te vroeg voor Bill Cosby-grappen

De vorig jaar getrouwde George Clooney kreeg er ook flink van langs. De comédiennes vonden dat zijn Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award moest gaan naar zijn vrouw Amal Clooney. Zij heeft met haar cv als mensenrechtenadvocaat een meer indrukwekkende carrière gehad dan haar man.

Een grap over Bill Cosby, die door meerdere vrouwen beschuldigd wordt van verkrachting en seksuele intimidatie, viel niet helemaal in goede aarde. Daar was het misschien nog te vroeg voor zoals blijkt uit onderstaande beelden:

‘Erkenning van latino-acteurs’

Naast grappen, was er tijdens de Golden Globe Awards ook ruimte voor tranen van geluk. Actrice Gina Rodriguez won in de categorie van beste actrice in een musical of comedyserie voor haar doorbraakrol in Jane the Virgin. Bij het in ontvangst nemen van haar beeldje sprak de latina over erkenning van een “Amerikaanse gemeenschap die gezien wil worden als helden”.

Achter de schermen nam Rodriguez de tijd om tegenover de internationale pers haar woorden toe te lichten.

“First and foremost, the nomination alone was a win for me because it allowed Latinos to see themselves in a beautiful light. We are dealing with a society that is so diverse, so beautiful and so human. We need to remember that we have the same stories, and see it as such. When I was a little girl I dreamed of this moment and there’s no better way to tell others that they can win too by living your dreams.” (via Vulture)

Ricky Gervais doet nog even snel zijn zegje

Ook Ricky Gervais - die in 2010, 2011 en 2012 de Golden Globe Awards presenteerde - kondigde op zijn karakteristieke brutale wijze de categorie ‘beste actrice in een musical of comedy’ aan door de naam van de genomineerde Quvenzhané Wallis verkeerd uit te spreken. Geheel in de geest van John Travolta die tijdens de Oscars vorig jaar de naam van Idina Menzel verkeerd oplas.

Kevin Hart nam het ervan op

De winnaars van de Golden Globes geven over het algemeen een goed beeld van de winnaars van de Oscars, schreef onze correspondent Diederik van Hoogstraten vorig jaar in NRC Handelsblad. Die vinden dit jaar op 22 februari plaats. De jury voor de prestigieuze filmprijs, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, houdt de Globes dan ook nauwlettend in de gaten. Reden voor acteur Kevin Hart om zijn nieuwe film The Wedding Ringer schaamteloos onder de aandacht te brengen.

Noord-Korea wordt ge-Cumberbomb-ed

Noord-Korea bleek een dankbaar thema voor Fey en Poehler, die in hun tijd bij sketchshow Saturday Night Live ook niet te beroerd waren om politiek gevoelige thema’s aan te boren. Actrice Margaret Cho trad tijdens de Golden Globes op als goede vriendin uit Pyongyang.

Natuurlijk was Benedict Cumberbatch niet te beroerd om zijn karakteristieke ‘Cumberbomb‘ uit te voeren. De Britse acteur stal dan ook de show toen Cho samen met actrice Meryl Streep op de foto ging.

Hier nogmaals:

Weet je nog?

Oud-collega’s van Fey en Poehler bij Saturday Night Live, Bill Hader and Kristen Wiig, kondigden de winnaar aan voor het beste filmscenario. Dat werd Birdam. Maar eerst haalden de twee komieken (die samen in The Skeleton Twins te zien zijn) warme en dierbare herinneringen op aan filmscenes die niet helemaal leken te stroken met de werkelijkheid.

Oeuvreprijs voor Clooney

Bij de uitreiking van de oeuvreprijs voor George Clooney, de Cecil B. DeMille Award, staken Don Cheadle en Julianna Margulies nog eens goed de draak met de acteur die lange tijd bekend stond als verstokte vrijgezel en tegenstander van het huwelijk.


Clooney op zijn beurt, verklaarde in een lange toespraak nogmaals de liefde aan zijn vrouw Amal Clooney: