Hongaarse premier na Parijs: sluit grenzen voor migranten

President Hollande ontvangt de Hongaarse premier Orban op het Elysée voorafgaand aan de mars in Parijs.
President Hollande ontvangt de Hongaarse premier Orban op het Elysée voorafgaand aan de mars in Parijs. Foto EPA / Yoan Valat

Europa moet de grenzen sluiten voor migranten; economische migratie is een slechte zaak en Hongarije kan geen onderdak verlenen aan mensen die hun land verlaten om economische redenen. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán, meldt persbureau Reuters.

Felle uitlating over Hongaars immigratiebeleid

Na het meelopen met de Mars van de Republiek in Parijs gisteren en de nabespreking in het Elysée over terrorisme, liet Orbán zich in een gesprek met de Franse publieke zender M1 uit over het immigratiebeleid van Hongarije.

Hij zei ook dat hij hoopte dat de aanslagen in Parijs Europese leiders zou motiveren om in hun land een strikt immigratiebeleid te introduceren zodat immigratie in Europa wordt beperkt.

“Economische migratie in Europa is een slechte zaak en moet men niet beschouwen als nuttig. Ze zorgen alleen maar voor onrust en gevaar voor Europeanen. Immigratie moet worden gestopt; dat is de Hongaarse positie.”

Over politieke vluchtelingen was Orbán iets milder:

“Degenen die hun land verlaten om politieke redenen, om hun leven te redden, moet gegeven worden wat noodzakelijk is en dat is onderdak, maar Hongarije kan dit niet bieden aan economische migranten.”

NRC-correspondent Roeland Termote zegt dat vooral het moment van de opmerking opmerkelijk is:

“Orbán heeft al eerder dit soort uitspraken over migranten gedaan, maar vooral de timing is nu opvallend, gezien de verzoenende lijn die andere politieke leiders hebben ingezet naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.”

Regeringsleiders schouder aan schouder

De regeringsleiders liepen gisteren in Parijs een deel van de mars mee en verlieten daarna de optocht voor een nabespreking op het Elysée. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte nam deel aan de optocht. Hij noemde de mars “zeer indrukwekkend.” Tegen persbureau ANP zei Rutte:

“De wereld staat schouder aan schouder met Frankrijk, maar ook voor de waarden die wij delen.”

Over het feit dat er zoveel wereldleiders meeliepen zei Rutte:

“Zoveel leiders en landen hebben gezegd: wat hier gebeurt, overstijgt Frankrijk. We wonen nu allemaal in Frankrijk.”

Orbán benadrukt in plaats van de verbroedering dus juist de gevaren:

“Zolang ik regeer, zal Hongarije geen doelwit zijn voor immigranten.”

Ook Rogán ziet het zo

Antal Rogán, leider van de parlementaire fractie van de Fidesz-partij van Orbán, zei tegen de Hongaarse staatsomroep vanochtend:

“De aanwezigheid van moslimgemeenschappen de interne orde van christelijke landen ontwricht.”