Bo&Caro

Geld verdienen mag van god

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Zakelijk ontbijten met de Best Life Church in Utrecht.

Wie: pastor Paul van der Boom en zijn vrouw Irma, project-assistent Patricia Brouwer, Rob Boogaard – CEO tapijttegelfabrikant Interface

Er kómt een moment dat god vraagt: ‘Wat heb jij met je talenten gedaan?’. En dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je iets kunt noemen. Toch? Amen, klinkt het uit veertig monden. Pastor Paul kijkt tevreden naar zijn vrouw Irma. Die glimlacht terug. Eet iedereen wel? Er moet tenslotte ontbeten worden tijdens het Best Life Church Business-ontbijt.

Pastor Paul en zijn vrouw Irma weten hoe je christelijk zakendoet.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Cindy Klomp van cateringservice ‘Cindisch Soulfood’, wijst naar de volle tafel. De cupcakes worden bewonderd, en de ontbijtclub schenkt muntthee in. Het zijn zelfstandig ondernemers, leidinggevenden, maar bovenal kerkgangers die willen weten hoe ze christelijk moeten zakendoen. “Hoe zorg je ervoor dat je je geloof niet uit het oog verliest tijdens het ondernemen? Ik bedoel, uiteindelijk willen we toch gewoon geld verdienen?” Vraag uit het publiek.

Een rondje goddelijke principes

Dat zit zo, volgens de pastor. “Je mág ook geld verdienen, dat vindt god helemaal niet slecht. Je moet voor jezelf zorgen, en voor je gezin. Zolang je ook maar aan de ander denkt. En naar eer en geweten handelt. Ook tijdens je werk.” Hij drukt op een knopje, start zijn powerpointpresentatie. “Laten we Mattheüs 25 er even bij pakken.” Vanaf het scherm leest hij voor over drie slaven die elk een talent toebedeeld kregen. Eén van hen deed er niets mee en werd bestraft. Begripvol gemompel. Talenten moet je nu eenmaal benutten.

En dan is het tijd voor een rondje principes. Ronald Lourens, ‘kennisstrateeg’, is opgestaan en deelt blaadjes uit waarop iedereen een succesvol principe moet schrijven dat ze binnen hun bedrijf hebben toegepast. “Het gaat erom dat je altijd god en de bijbel in het achterhoofd houdt wanneer je zaken doet.”

En hulp bij het printen

Doet project-assistent Patricia Brouwer al jaren, zegt ze. Je moet het er op je werk alleen niet steeds over hebben. “Het roept weerstand op, merk ik, wanneer je steeds over god praat.” Of met god. Dat doet ze nu gewoon in haar hoofd, legt ze uit. Werkt prima. “De printer bij ons op kantoor was al maanden kapot, dus ik vroeg god om hulp. Hij vertelde dat de papierlade vol zat.” Ze lacht. “Probleem opgelost. Nu denkt iedereen dat ik heel goed ben met printers.” Dat heeft ze besloten maar zo te laten. “God moet je in je achterhoofd houden, hè. Niet steeds benoemen.”