Golden Globes eren Charlie Hebdo, ‘Boyhood’ wint

Ook The Grand Budapest Hotel en Leviathan geëerd bij pre-Oscar prijzenregen. Clooney werd gepest.

Lorelei en Richard Linklater
Lorelei en Richard Linklater foto AP

Boyhood is gisteravond bekroond tot het beste Amerikaanse filmdrama van het afgelopen jaar. Tijdens de uitreiking van de Golden Globes kreeg het alom geprezen portret van een opgroeiende jongen ook prijzen voor de regie (Richard Linklater) en voor de beste vrouwelijke bijrol (Patrica Arquette).

Met de Globes is het prijzenseizoen in Hollywood nu echt op gang gekomen. Het gala van de buitenlandse filmmedia in Los Angeles geeft een indicatie van potentiële Oscar-nominaties, die donderdag bekend zullen worden gemaakt.

Het kostte twaalf jaar om Boyhood te maken. Linklater filmde de acteurs terwijl ze ouder werden. Hij maakte daarmee een portret van een modern gezin dat worstelt met de voortdurende veranderingen die op hun pad komen. „Ik wil dit opdragen aan ouders en aan gezinnen overal ter wereld die hun best doen,” zei de regisseur.

Birdman met Michael Keaton kreeg twee prijzen van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson won in de categorie comedy. Leviathan uit Rusland werd bekroond als beste buitenlandse film.

Onder leiding van presentatoren Tina Fey en Amy Poehler was ook deze versie van de Golden Globes een ontspannen aangelegenheid. Anders dan bij de andere Hollywood-gala’s drinken gasten er vrijelijk alcohol. En iedere filmster kan er op rekenen dat hij op de hak wordt genomen. Dit jaar lag onder andere de in ongenade gevallen komiek Bill Cosby onder vuur.

Net als vorig jaar kreeg George Clooney – geen acteur is vaker genomineerd – het zwaar te verduren. Werd hij vorig jaar gepest om zijn jongere vriendinnen, dit jaar ging het om de jongere vrouw die hij trouwde. Fey en Poehler somden de indrukwekkende verdiensten van Clooneys echtgenote Amal op, om te concluderen: „Dus vanzelfsprekend krijgt nu haar man een prijs voor zijn werk.”

Maar de stemming in Los Angeles was bij vlagen ook serieus. De terreur in Parijs en de mislukte Noord-Koreaanse poging om de film The Interview gecensureerd te krijgen, kwamen aan de orde. Sterren als Helen Mirren en Kathy Bates lieten op de rode loper weten: Je suis Charlie, in reactie op de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo, afgelopen week.

Ook Clooney nam stelling. Nadat hij de Cecil B. DeMille Award had gekregen, vroeg hij aandacht voor de miljoenen mensen die zondag meeliepen in de grote demonstratie in Parijs. “Deze mensen demonstreerden niet tégen iets”, zei Clooney, “maar vóór het idee dat wij niet in angst zullen leven. Je suis Charlie.”