‘Giri is een lafaard, maar wel een heel sterke’

Nederlandse schaker Anish Giri begint Tata Steeltoernooi met remises tegen wereldkampioen Magnus Carlsen en titelverdediger Levon Aronian

Carlsen noemdeGiri een lafaard die op remise speelt als hij met wit uit de opening geen voordeel kan halen.
Carlsen noemdeGiri een lafaard die op remise speelt als hij met wit uit de opening geen voordeel kan halen. Foto ANP

Misschien is het goed om in een lange uitputtingsslag van meer dan twee weken topschaak meteen aan het zwaardere werk te beginnen, maar Anish Giri had in het Tata Steeltoernooi in Wijk aan Zee wel een erg zwaar startprogramma gekregen.

Zaterdag moest hij tegen wereldkampioen Magnus Carlsen, gisteren tegen Levon Aronian, die het toernooi in Wijk aan Zee al vier keer heeft gewonnen, en vandaag speelt hij tegen Fabiano Caruana, de nummer twee op de wereldranglijst. Giri kwam er in het weekeinde zonder kleerscheuren vanaf: hij maakte twee remises.

Voor hun partij uit de eerste ronde had Carlsen voor de Noorse televisie met een speelse twinkeling in de ogen gezegd dat Giri een lafaard is die, als hij met wit geen voordeel uit de opening krijgt, op remise speelt. Woorden van Carlsen gaan binnen een paar minuten de wereld rond en natuurlijk was Giri ook op de hoogte toen hij aan het bord verscheen.

Hij liet zich door de provocatie niet tot roekeloosheid verleiden. Giri kreeg inderdaad geen voordeel uit de opening. Je kunt niet zeggen dat hij daarna angstvallig op remise speelde, maar hij probeerde ook geen ijzer met handen te breken. Het werd een keurige remise.

Na de partij zei Giri over Carlsens opmerking, dat hij het waardeerde als een topschaker iets interessants zei in plaats van het gebruikelijke bla-bla-bla. Toen de perschef van het toernooi, Tom Bottema, hem vroeg of de grote sprong op de wereldranglijst die hij in 2014 had gemaakt te danken was aan een scherpere stijl, zei Giri: „Ik speel nog steeds even laf, maar wel beter.” Carlsen zei na de partij: „Hij is natuurlijk een lafaard, maar wel een heel sterke.’’ Ze dollen een beetje, wetend dat ze elkaar nog vaak tegen zullen komen.

Gisteren schudde Giri met zwart tegen Aronian de eerste 23 zetten zonder nadenken uit zijn mouw. Toen dacht hij opeens meer dan een half uur over zijn volgende zet na. Was er iets mis gegaan? Giri wist dat hij zijn stelling, met een paar pionnen minder, remise kon houden, maar niet meer hoe dat precies moest. Remise werd het inderdaad, maar hij moest er wel voor ploeteren.

Ook Carlsen speelde gisteren weer remise, tegen de Filippijn Wesley So, die sinds kort voor de Verenigde Staten uitkomt. Na afloop zei Carlsen: „De laatste keer dat ik in Wijk aan Zee speelde begon ik ook met twee remises, en dat pakte toen heel goed uit.”

Na twee ronden staat Caruana bovenaan. Hij versloeg de Chinees Ding Liren en de Kroaat Ivan Saric. Een half punt achter hem staan Vasili Ivantsjoek en Maxime Vachier-Lagrave. Loek van Wely had daar ook bij kunnen zijn als hij gisteren niet een huizenhoog gewonnen partij tegen de Pool Radoslaw Wojtaszek op wonderbaarlijke wijze in remise had laten verzanden.

Vreemd was de overwinning van Ivantsjoek op de Georgiër Baadur Jobava. Jobava speelde met zwart de openingsvariant die bekend staat als de Kalasjnikov. „Misschien niet de beste timing om de Kalasjnikov te spelen”, vond de Nederlandse grootmeester Dimitri Reinderman, maar een schaker in een toernooi leeft nu eenmaal in zijn eigen wereld.

In een toreneindspel dat remise moest worden, bood Jobava achteloos torenruil aan, waardoor een pionneneindspel op het bord kon komen.

Ga nooit op een pionneneindspel in als je niet alles precies hebt doorgerekend, prent iedere coach zijn leerlingen in. Jobava begon pas te rekenen toen het te laat was en gaf toen meteen op. Hij onderkende de ramp eerder dan de computer van de toernooiwebsite, die in eerste instantie aangaf dat Jobava in remisestand zou hebben opgegeven, een melding die korte tijd voor grote opwinding zorgde.

Zie diagram

Vasili Ivantsjoek - Baadur Jobava, Tata Steeltoernooi eerste ronde.

Zwart kan remise maken met 42...gxf5 43. gxf5 Tf4 44. f6 Tf3, maar deed roekeloos 42...Ta4. Na 43.Txa4 zag Jobava wat hij gedaan had en hij gaf meteen op. Zoals Ivantsjoek uitlegde, is de winst voor wit in het pionneneindspel simpel. Hij houdt zwarts a-pion tegen en zorgt dat hij zelf een vrije c-pion en een vrije f-pion krijgt. Bijvoorbeeld 43...bxa4 44. Kc4 Kc6 45. Kd3 Kd5 46. e6 fxe6 47. f6 Kd6 48. c4 en wit haalt een dame.