Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Franse politie zoekt nog naar zes betrokkenen bij terreuraanslagen’

Agenten bewaken de supermarkt waar Amedy Coulibaly verschillende mensen gijzelde. De Franse politie zoekt nog verschillende mensen in verband met de aanslagen.
Agenten bewaken de supermarkt waar Amedy Coulibaly verschillende mensen gijzelde. De Franse politie zoekt nog verschillende mensen in verband met de aanslagen. Foto ANP / Pierre Crom

De Franse politie is nog op zoek naar zes mensen die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de terreuraanslagen van afgelopen week. Een van hen zou rondrijden in de auto van Hayat Boumeddienne, de weduwe van een van de aanslagplegers. Dat lieten Franse agenten vanavond aan persbureau AP weten.

De gezochte personen maken allemaal deel uit van dezelfde groep. Volgens een van de agenten zou die groep uit ongeveer tien mensen bestaan, van wie “vijf tot zes nog vrij rondlopen”. Namen van verdachten noemde hij niet. Een andere bron van het persbureau spreekt van een groep van acht mensen.

Ook Boumeddiene zelf wordt nog gezocht door de Franse veiligheidsdiensten. De 26-jarige vrouw vloog begin deze maand naar Turkije en stak volgens Turkse inlichtingendiensten daarna de grens met Syrië over. Boumeddienne is de echtgenote van Amedy Coulibaly, die afgelopen donderdag een agente doodschoot en vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt.

Chérif Kouachi mocht Frankrijk niet uit

De inmiddels overleden Coulibaly zou op zijn beurt weer een bekende zijn van de broers Kouachi, die op woensdag de aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo. Bij die daad kwamen twaalf mensen om het leven. Na de aanslag gijzelden de broers een bedrukbedrijf even ten noorden van Parijs. Toen de politie binnenviel, werden ze gedood.

Zowel Chérif als Saïd Kouachi zou voor de aanslag zijn getraind in Jemen. Naar nu blijkt had Chérif echter nooit het land mogen verlaten, omdat hij onder toezicht stond, zo liet een woordvoerder van het Franse ministerie van Justitie vandaag aan persbureau Reuters weten.

Chérif Kouachi werd in het voorjaar van 2010 namelijk gearresteerd omdat hij onderdeel zou zijn van een groep die een veroordeelde terrorist de gevangenis probeerde uit te smokkelen. Na zijn straf van zes maanden werd hij onder toezicht geplaatst, waardoor hij het land niet uit mocht.