In beeld

Frans Molenaar overleden op 74-jarige leeftijd

Frans Molenaar is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden, zo bevestigt zijn persoonlijke assistent Mirjam Bax na een eerder bericht in de Telegraaf. De Nederlandse couturier viel eind vorig jaar van de trap in zijn appartement in Amsterdam en verbleef sindsdien in het ziekenhuis. Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Zijn 99ste collectie wordt dit voorjaar gepresenteerd. Zijn honderdste stond gepland voor het najaar.De modeontwerper leerde aan het einde van de jaren vijftig (1955-1958) het vak in Amsterdam. Na zijn studie liep hij stage bij Charles Montaigne in Parijs en werkte hij onder andere voor Gerard Pipart bij modehuis Nina Ricci. In 1967 presenteerde Molenaar zijn vrouwelijke minimalistische kleding voor het eerst. Vanaf de jaren 90 was Molenaar vooral de man van de mantelpakken, schrijft onze moderedacteur Milou van Rossum vandaag in NRC Handelsblad: In 2008 omschreef Georgette Koning in deze krant zijn collecties erna als stijlvast. ‘Molenaar ontwerpt kleding om te dragen, niet om in de kast te hangen. Daarom heeft hij onder zijn klanten veel werkende vrouwen als Neelie Kroes, Sylvia Töth en Joke Bruijs.’ Tegenover Koning vertelde Molenaar over zijn bekendheid, die na zijn werk voor kledingwinkel C&A nog groter werd.
Maurice Boyer
Maart 1969. De jonge Amsterdamse couturier Frans Molenaar toont zijn nieuwe Lente-Zomer collectie aan de pers.
ANP
Presentatie voorjaarscollectie Frans Molenaar in het Amstel Hotel.
Amsterdam, 1999. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis presenteren dinsdag hun nieuwe kleding, ontworpen door Frans Molenaar.
ANP / Koen Suyk
Amsterdam, maart 2009. Frans Molenaar presenteert zijn 87e haute coutureshow in het Amstel Hotel.
ANP / Rick Nederstigt
Amsterdam, 2010. Couturier Frans Molenaar komt na afloop van de presentatie van zijn wintercollectie 2010-2011 de catwalk op met twee honden.
ANP / Kippa Ade Johnson
Amsterdam, maart 2011. De modeshow bij de 91e couturecollectie Voorjaar/Zomer 2011.
ANP / Kippa Ade Johnson
Uit de couturecollectie voorjaar/zomer 2013 van Frans Molenaar.
ANP
Amsterdam. De presentatie van de 98e couturecollectie van Frans Molenaar.
ANP / Bart Maat
Amsterdam. Tijdens de presentatie van de 98e couturecollectie van Frans Molenaar.
ANP / Bart Maat