Welk bedrijf wordt rijk van het eerste ebolavaccin?

Foto AP

Wie is het eerst? Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Merck: farmaceutische bedrijven zijn druk bezig met het ontwikkelen van een medicijn tegen ebola. Allemaal hopen ze als eerste een geneesmiddel op de markt te brengen. Iets dat snel kan gebeuren: meerdere bedrijven testen hun vaccin al bij mensen. Dat redt niet alleen levens – 8.259 mensen zijn inmiddels aan de ziekte overleden – maar is ook een potentiële goudmijn. Enkele kanshebbers op een rij.

1. Johnson & Johnson

Het Nederlandse Crucell, deel van het Belgische Janssen Pharmaceutical Companies, dat weer eigendom is van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson, begint deze week met het testen van een ebolavaccin op gezonde vrijwilligers. Eind januari moeten alle vrijwilligers geselecteerd zijn. Er al 400.000 doses van het vaccin geproduceerd door Johnson & Johnson (71,3 miljard dollar omzet, ruim 128.000 werknemers). Binnen anderhalf jaar moeten dat er vijf miljoen zijn, mits het middel blijkt te werken.

2. Merck

Merck ontwikkelt het vaccin rVSV-ZEBOV van New Link, een kleine farmaceut uit Iowa in de VS die daarvoor ten minste 50 miljoen dollar krijgt. De wereldgezondheidsorganisatie WHO noemde het middel in oktober al veelbelovend, al heeft de eerste testfase een maand stil gelegen. Tien van de 59 vrijwilligers op wie het middel getest werd, klaagden over gewrichtspijnen. Vorige week is het onderzoek hervat. De vrijwilligers krijgen nu een lagere dosis.

3. GlaxoSmithKline

Ook over het ebolavaccin van GSK (33,9 miljard euro omzet, ruim 99.000 werknemers) is WHO positief. Eind november presenteerde het Britse bedrijf de eerste resultaten bij twintig gezonde vrijwilligers. Goede resultaten: de proefpersonen ontwikkelden antilichamen – een teken dat het vaccin effectief kan zijn – en niemand had last van ernstige bijwerkingen. Het vaccin wordt nu op grotere groepen getest.

4. Tekmira

Ook Tekmira ontwikkelt een middel tegen ebola – geen preventief vaccin, maar een middel dat ebolapatiënten moet genezen. Het is het kleinste bedrijf van de vier uit deze lijst, en de slechtst presterende. Over 2013 zette de Canadese onderneming 15,4 miljoen dollar om, en leed het 14 miljoen dollar verlies. Tekmira wil binnenkort beginnen met studies naar het geneesmiddel (TKM-Ebola- Guinea) in West-Afrika.