Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ex-neuroloog Ernst Jansen krijgt nieuw psychisch onderzoek

Ex-neuroloog Ernst Jansen moet nogmaals psychisch worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem maandag bepaald. Jansens advocaat Peter Plasman pleitte vorig jaar december voor dit onderzoek.

Ernst Jansen
Ernst Jansen Foto ANP / Jerry Lampen

Ex-neuroloog Ernst Jansen moet nogmaals psychisch worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald. Jansens advocaat Peter Plasman pleitte vorig jaar december voor dit onderzoek.

De kans bestaat dat Jansen verminderd toerekeningsvatbaar is door een opgelopen hersenbeschadiging na een ernstig auto-ongeluk in 1990. Volgens Plasman is vorig jaar door de rechtbank ten onrechte geen rekening gehouden met het letsel bij het bepalen van de strafmaat. De ex-neuroloog was in de jaren na het ongeluk verslaafd geraakt aan medicijnen, onder andere pijnstillers en slaaptabletten. Voor het ongeluk gold hij als een van de besten op zijn vakgebied.

Jansen veroordeeld tot drie jaar

De voormalig neuroloog werd vorig jaar veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose van een ernstige ziekte was gesteld. Destijds werd al vastgesteld dat Jansen hersenletsel had opgelopen, maar in hoeverre hij daardoor verkeerd had gehandeld, kon niet worden vastgesteld. Nieuw onderzoek moet daar meer over duidelijk maken, zo hoopt het hof.

Zowel Jansen als het OM is in beroep gegaan in de zaak. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep dient in mei van dit jaar. De strafzaak tegen Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.