Duizenden agenten gaan joodse scholen in Frankrijk beschermen

Israëliërs, vooral Franse joden, houden borden omhoog met daarop onder andere 'Je Suis Charlie' en 'Je Suis Juif' (Ik ben joods)
Israëliërs, vooral Franse joden, houden borden omhoog met daarop onder andere 'Je Suis Charlie' en 'Je Suis Juif' (Ik ben joods) Foto AP / Sebastian Scheiner

Bijna 5.000 politieagenten en gendarmes worden ingezet om alle joodse scholen in Frankrijk te beschermen, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag bekendgemaakt.

Vanaf morgenmiddag worden er volgens de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian 10.000 militairen gemobiliseerd om “kwetsbare plekken” in Frankrijk te beschermen.

De extra beveiliging bij de joodse scholen is een direct gevolg van de aanslag op een kosjere supermarkt in het oosten van Parijs afgelopen vrijdag. Amedy Coulibaly liep toen de Hyper Cacher binnen waar hij vier mensen doodschoot en andere mensen gijzelde. Coulibaly, die naar eigen zeggen samenwerkte met de daders van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo afgelopen woensdag, werd doodgeschoten toen hij na een vuurgevecht met agenten die het pand bestormden naar buiten rende. Coulibaly wordt er ook van verdacht de dag ervoor een politieagente in de Parijse buitenwijk Montrouge te hebben doodgeschoten.

Emigreren of niet?

De aanslag op de supermarkt versterkt de angst bij de joodse gemeenschap in Parijs, schrijft onze buitenlandredacteur Mark Beunderman vandaag in nrc.next (€). Het aantal Franse joden dat emigreerde naar Israël is het afgelopen jaar verdubbeld en meer en meer joden vragen zich af of ze niet moeten vertrekken.

“Het aantal Franse joden ligt tussen de 500.000 en 600.000. Na Israël en de VS is Frankrijk wereldwijd het land met de meeste joden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, één van de leiders die gisteren deelnamen aan de grote protestmars in Parijs, wendde zich zaterdag tot de Franse joden met de woorden: “Israël is uw veilige haven.” Hij wil de emigratie uit Frankrijk en de rest van Europa actiever gaan aanmoedigen.

Maar de Franse premier Manuel Valls reageerde daarop sterk afwijzend. “Frankrijk, zonder de joden van Frankrijk, dat is Frankrijk niet meer.” De joodse gemeenschap heeft “zoveel bijgedragen aan de Republiek”, zei Valls. Joden spelen van oudsher een grote rol in de Franse politiek, maatschappij en cultuur – van oud-premier Léon Blum tot de huidige minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en van schilder Marc Chagall tot autobouwer André Citroën. Tegelijk heeft het land een sterke traditie van antisemitisme: het Vichy-regime in de Tweede Wereldoorlog, en tegenwoordig Jean-Marie Le Pen en de komiek Dieudonné, die nota bene meeliep in de demonstratie gisteren.”

Netanyahu heeft vandaag bekendgemaakt dat hij de supermarkt zal bezoeken, meldt AFP.

Valls: jacht gaat door

De drie mannen die de aanslagen op Charlie Hebdo, een politieagente en de kosjere supermarkt pleegden zijn allen gedood, maar volgens de Franse premier Manuel Valls wordt er nog gezocht naar “ten minste” één medeplichtige. Meer details gaf hij niet volgens AFP.

Onduidelijk is of hij met zijn opmerkingen mogelijk doelt op Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly. Zij verscheen vrijdag in een opsporingsbericht van de politie naar aanleiding van de dood van de agente in Montrouge. Van Boumeddiene was bekend dat zij, net als Coulibaly, geradicaliseerd was.

Lang was onduidelijk of zij direct betrokken was bij die schietpartij of de aanslag op de supermarkt. Gisteren meldden de Franse kranten Le Parisien en Le Figaro dat Boumeddiene waarschijnlijk in Syrië is. Ze zou een week voor de aanslagen in Parijs een vlucht van Madrid naar Istanbul hebben gepakt en daarvandaan naar de grens met Syrië zijn gegaan. Dit nieuws is vandaag bevestigd door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavosoglu, schrijft persbureau Reuters.

Kerry naar Parijs

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is aankomende vrijdag in Parijs om zijn solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te tonen, zo zei hij vandaag tijdens zijn werkbezoek aan India volgens Reuters. Er was kritiek ontstaan over het feit dat de Verenigde Staten geen hogere afgevaardigde naar de protestmars van gisteren in de Franse hoofdstad had gestuurd. Namens de VS was diplomate Victoria Nuland, de rechterhand van Kerry, aanwezig.

Kerry deed de kritiek vandaag, na een vraag van een journalist, af als muggenzifterij:

“We hebben vanaf het eerste moment onze inlichtingen, onze agenten en al onze inspanningen aangeboden en ik denk echt dat dit een beetje muggenzifterij is.”