Doordeweeks

Hij begon zijn loopbaan als souschef bij The River Café, het beroemde Londense restaurant dat ook de springplank vormde voor Jamie Oliver. Maar heel lang hield Hugh Fearnley-Whittingstall het er niet uit. Being messy en lacking discipline zijn geen handige eigenschappen voor een carrière in een sterrentent, vond hij zelf. En daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn. Want de eigenwijze rommelkont begon een tweede leven als boer, kookschrijver en televisiechef en dat leverde heerlijke kookboeken en –programma’s op.

In een aflevering van TV Dinners diende Fearnley Whittingstall ooit een paté op, bereid van een menselijke placenta. Maar het bekendst werd hij met de tv-serie River Cottage, waarin te zien is hoe hij zelfvoorzienend probeert te leven op zijn boerderij in Dorset. Hij runt ook een kookschool voor zowel professionals als amateurs, heeft een eigen biermerk en een lijn zuivelproducten (met gruwelijk lekkere yoghurt overigens). Daarnaast is hij in eigen land uitgegroeid tot een invloedrijk voorvechter van duurzame landbouw en visvangst.

De chef met de moeilijke achternaam heeft, kortom, een indrukwekkende staat van dienst. Toch kende hij tot voor kort in Nederland geen groot publiek. Liefhebbers zullen ongetwijfeld zijn weergaloze The River Cottage Meat Book in de kast hebben staan, maar dat boek is nooit vertaald. Hij brak hier pas echt door in 2012 met zijn vegetarische boek Veg!.

Nu is er Doordeweeks, ‘recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag’. Ik ben een fan van Hugh, maar ik was wel een beetje teleurgesteld over het doordeweekse gehalte van het boek. Veel van de recepten hebben echt lange ingrediëntenlijsten.

Het is leuk dat de auteur uit wil leggen hoe je zelf een Thaise currypasta maakt, maar je kunt je afvragen of dit het geschikte boek daarvoor is. En de 300 gram vers krabvlees in diezelfde curry? Alsof ik op dinsdagmiddag tijd zou hebben om naar de visboer te fietsen voor een paar krabben, die te koken en te ontleden en daar dan een curry van te maken.

Gelukkig vond ik in het boek ook nog ruim voldoende recepten die zich, met een beetje goeie wil, prima lenen voor een doordeweekse dag en die bovendien heel bekoorlijk klinken. We gaan er komende week een paar van maken.