Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL
WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Foto ANP

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL. Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

‘KLM heeft meer bravoure nodig’

“KLM geeft veel te gemakkelijk marktaandeel en hoogwaardige werkgelegenheid weg op Schiphol, haar homebase notabene“, zegt Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV in het Financieele Dagblad. Hij maakt zich veel zorgen over de vrachtdivisie van Air France-KLM.

De vliegtuigmaatschappij kan niet op tegen de enorme concurrentie op Schiphol. KLM maakte in september bekend dat er zes vrachtvliegtuigen uitgefaseerd worden omdat de vrachtdivisie verlies maakt. Er zijn al miljoenen verspild aan parkeerkosten, leasesommen en het opknappen van vliegtuigen die terug gaan naar de leasemaatschappij.

Verhagen klaagt in het FD over de strategie van KLM: “Om de marktpositie te beschermen is minimaal een vloot van rond de zes toestellen nodig en geen drie waar ze nu op afstevenen.” Hij vindt dat KLM zich als ‘aangeschoten wild’ gedraagt. “We vragen ons af waar de assertiviteit en bravoure is gebleven. Die moet snel terugkeren om de boel nog te redden.”

CBS gaat experimenteren

Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft een nieuwe directeur, en dat zullen we weten ook. Tjark Tjin-A-Tsoi wil een nieuwe wind door het instituut laten waaien. Betrouwbaar en saai is het nu, maar dat saai mag wel wat minder, zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad.

Het CBS lijkt introvert en soms zelfs verkrampt, schrijft het FD. Dat spreekt Tjin-A-Tsoi niet tegen. Hij wil dat er wat meer geëxperimenteerd wordt. Een fout in de presentatie naar buiten wil niet meteen zeggen dat het werk kwalitatief minder wordt.

De nieuwe directeur wil onder andere vaker lijntjes trekken tussen verschillende statistieken. Neem nou de maandelijkse statistiek over de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen is niet de enige indicator voor de arbeidsmarkt. “Dan moet je ook weten hoeveel banen erbij komen of af gaan, of er meer of minder mensen zijn die zich als werkzoekende aanbieden.”

Risico is dan wel het ‘kleuren’ van de statistieken - iets waar statistici van het CBS van oudsher van gruwelen. “Misschien valt enige kleuring ook niet uit te sluiten”, zegt Tjin-A-Tsoi.

Naast deze opfrisbeurt moet de nieuwe directeur-generaal trouwens ook nog even 30 procent gaan bezuinigen op de jaarlijkse begroting van het CBS. “In iedere organisatie is efficiencywinst te behalen en zeker ook bij het CBS. Al verwacht ik wel dat we hier en daar gedwongen worden een statistiek stop te zetten.”

Anonymous haalt eerste ‘jihadsite’ offline

De hackers van Anonymous staan bekend als hardcore strijders voor de vrijheid van meningsuiting en openbaarheid van informatie. Nu scharen ze zich ook achter de strijd tegen het gewelddadige fundamentalisme. De eerste zogenoemde jihadwebsite hebben ze al offline gehaald, meldt de Volkskrant.

De Franse website Ansar Al Haqq is sinds zondagmiddag slecht bereikbaar. Soms lukt het wel om contact met de website te maken, maar dat is volgens het Algemeen Dagblad omdat de eigenaar van de website probeert de aanval ongedaan te maken. Nu is alleen de voorpagina te zien. Op het forum inloggen lukt niet.

Het AD stelt dat er een strijd is ontstaan tussen de jihadisten en de hackers. Zondag verklaarde een gemaskerde hacker in een video dat Anonymous ‘de oorlog verklaart aan terroristen’.