‘Cuba houdt woord en laat alle 53 politieke gevangenen vrij’

Al eerder vrijgelaten dissidenten tijdens een mars in Havana gisteren.
Al eerder vrijgelaten dissidenten tijdens een mars in Havana gisteren. Foto Reuters / Stringer

Cuba heeft vandaag de laatste van 53 politieke gevangenen vrijgelaten, zoals was beloofd aan de Verenigde Staten. Dat melden meerdere persbureaus, waaronder Reuters, op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering.

De invrijheidstelling past binnen de historische afspraken die vorige maand werden gemaakt tussen de VS en Cuba. Vorige week werd een onbekend aantal van de 53 gevangenen al vrijgelaten.

Volgens mensenrechtenorganisaties waren de 53 vastgezet omdat ze oppositie voerden tegen de communistische Cubaanse regering. Het regime heeft volgens de UNPACU, één van Cuba’s meest prominente groepen van dissidenten, tegen de vrijgelaten activisten gezegd dat zij terug de gevangenis in moeten als zij hun activiteiten voor de oppositie weer oppakken.

Toenadering

Na een eerste gevangenenruil half december maakte president Obama bekend dat hij het Amerikaanse handelsembargo wil versoepelen en binnen onafzienbare tijd weer diplomatieke betrekkingen met het buurland wil aanknopen. Volgens Obama hebben de decennialang geldende sancties niets opgeleverd. Cuba werd er niet democratischer door en de Amerikaanse economie was er niet mee gediend, zei hij:

“Amerikanen en Cubanen hebben geen belang bij een beleid uit een tijdperk waarin de meesten van ons niet eens waren geboren.”