‘Brussel bespreekt Griekse schuldkwijtschelding’

Gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld is onvermijdelijk, meldt het Duitse dagblad Die Welt.

In Brussel wordt steeds meer gesproken over een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld van 250 miljard euro aan eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat meldde het Duitse dagblad Die Welt zaterdag op basis van anonieme bronnen. „Schuldverlichting in Griekenland is onafwendbaar, omdat het land met deze schuldenlast niet verder kan”, aldus een betrokkene bij het overleg.

Premier Rutte, gisteren te gast in het televisieprogramma Buitenhof, wil niet ingaan op een mogelijke afschrijving. „Griekenland moet zich aan de afspraken houden en ik ga ervan uit dat ze dat doen”, zei hij. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone, een optie die sinds kort weer genoemd wordt, zou volgens Rutte „bizar” zijn. „De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen.”.

Als de linkse protestbeweging Syriza over twee weken de Griekse verkiezingen wint, en een regering weet te vormen, zal zij waarschijnlijk willen onderhandelen met Europa over gedeeltelijke schuldafschrijving en verlichting van de hervormingsdruk. Een vrees in Brussel en Berlijn – als grootste schuldeiser – is dat dan ook andere landen schuldreductie zullen vragen.

Volgens Die Welt bestaat er in Brussel dan ook geen overeenstemming over de timing van kwijtschelding. Sommigen denken dat het nog dit jaar moet gebeuren, anderen willen dat het pas over enkele jaren komt, omdat dan het risico kleiner zou zijn dat andere landen ook aankloppen.

De Duitse econoom en regeringsadviseur Marcel Fratzscher denkt dat er ongeveer 120 miljard aan Griekse schuld moet worden afgeschreven, ruwweg de helft van het totaal.

Grote internationale banken onderzoeken momenteel welke gevolgen een ‘Grexit’ voor hen zou kunnen hebben. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Onder andere Citigroup, Goldman Sachs en de Britse beursmakelaar ICAP zijn hiermee bezig.

Hoewel de kans op een Grexit klein wordt geacht, onderzoeken zij hoe hun klanten zijn blootgesteld aan Griekenland en hoe zij zouden omgaan met herinvoering van de drachme. Veelal komt dit neer op het afstoffen van de plannen die zij in 2012 hadden, toen een Grexit dreigde.