Brede muzikale wervelwind

Groots en meeslepend: voor minder doet Mike Scott het niet. The Waterboys is nu in feite zijn soloproject, want na dertig jaar blijft Scott als enige over uit de oorspronkelijke bezetting. Na de bombastische muziek uit de beginperiode en de obsessie met folk van eind jaren tachtig is het elfde album Modern Blues een tamelijk rechtlijnige rockplaat, al speelt de duivelse viool van Steve Wickham een belangrijke rol bij de muzikale wervelwind die zich ontrolt. Opgenomen in Nashville en gesierd door het Britse vruchtbaarheidssymbool The Green Man op de hoes, komen Amerikaanse en Keltische soul hier samen als onafscheidelijke bloedbroeders. Scotts dichterlijke teksten en breed uitwaaierende muziek maken er een meeslepend geheel van, met Destinies Entwined en Still a Freak als pamfletten van zijn bevlogenheid. Het tien minuten lange slotnummer Long Strange Golden Road is een instantklassieker die onmiddellijk noodt tot meezingen.