Boyhood grote winnaar Golden Globe Awards

De cast van Boyhood met hun drie Golden Globes. Vlnr. Richard Linklater, Lorelei Linklater, Cathleen Sutherland, Patricia Arquette, Ellar Coltrane, John Sloss en Ethan Hawke. 12 januari 2015.
De cast van Boyhood met hun drie Golden Globes. Vlnr. Richard Linklater, Lorelei Linklater, Cathleen Sutherland, Patricia Arquette, Ellar Coltrane, John Sloss en Ethan Hawke. 12 januari 2015. Foto AP / Jordan Strauss

Boyhood was vannacht de grote winnaar van de 72ste editie van de Golden Globe Awards in Beverly Hills. De film ging naar huis met drie beeldjes voor beste dramafilm, beste regisseur en beste actrice in een bijrol (Patricia Arquette). De film van Richard Linklater was genomineerd in vijf categorieën.

Birdman legt het af tegen Grand Budapest Hotel

De grote favoriet, Birdman, verzilverde maar twee van de zeven nominaties. Hoofdrolspeler Michael Keaton kreeg er een voor beste acteur, zijn eerste in zijn carrière (hij werd in 2003 genomineerd voor Live From Baghdad). Daarnaast ontving Birdman de prijs voor beste scenario.

Birdman werd verrassend genoeg afgetroefd door Grand Budapest Hotel, die in de prijzen viel als beste film (komedie of musical). Hoewel het de grootste hit tot nu toe is van regisseur Wes Anderson werd de film niet gezien als een echte kanshebber voor de prijs.

Transparent doorbreekt taboes en valt in de prijzen

Opvallend bij de nominaties bij de televisieseries was dat veel nieuwkomers in de prijzen vielen. Zo mocht Gina Rodriguez voor haar doorbraakrol in Jane the Virgin de Golden Globe voor beste actrice (musical of komedie) in ontvangst nemen.

De trailer van Jane the Virgin:

De in de Verenigde Staten taboe doorbrekende serie Transparent die alleen op Amazon te zien is en het verhaal vertelt van een transgender, mocht twee beeldjes mee naar huis nemen voor beste acteur en beste serie.

De trailer van Transparent:

Ook opvallend was het feit de The Affair in twee categorieën hitseries als House of Cards en Game of Thrones aftroefde. De serie van Showtime kon afgelopen jaar rekenen op flauwe recensies. De onderwerpen van de tamme show, vreemdgangers en een moordmysterie, lijkt de Hollywood Foreign Press Association alsnog te hebben overtuigd.

De trailer van The Affair:

Kevin Spacey nam vannacht opnieuw een prijs voor zijn rol in de Netflix-serie House of Cards in ontvangst.

Oeuvre George Clooney bekroond

George Clooney kreeg tijdens het evenement de Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award als bekroning van zijn zijn oeuvre.

Hier zijn alle winnaars van de Golden Globe Awards te vinden.