Anti-islambeweging Pegida betoogt in meerdere Duitse steden

Sympathisanten van Pegida verzamelen zich in Dresden, waar ze demonstreren na de terreuraanslagen in Frankrijk.
Sympathisanten van Pegida verzamelen zich in Dresden, waar ze demonstreren na de terreuraanslagen in Frankrijk. Foto AFP / Robert Michael

In verschillende Duitse steden houdt anti-islambeweging Pegida een demonstratie ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs. Onder meer in Dresden, Leipzig en Berlijn werd actiegevoerd. In veel van die steden vond tegelijkertijd ook een betoging plaats van mensen die het niet eens zijn met de denkbeelden van Pegida.

In Leipzig rekende Pegida op ongeveer 1000 demonstranten. Volgens onze verslaggever Kim Bos, die daar is, ligt het aantal aanwezigen hoger:

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Pegida-optocht Leipzig (Legida) begint bijna. Organisatie verwachtte ruim 1000 mensen, lijken er meer. http://t.co/WcHN1ELT8n
Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos In Leipzig ook veel tegendemonstraties. Daar loopt Legida straks langs. http://t.co/li1kBF8ufk

Naast demonstraties vinden in veel steden ook tegendemonstraties plaats. Zo kwamen er in Dresden enkele honderden mensen samen onder de noemer “Dresden Nazivrij”. Vooral in Leipzig waren er veel Duitsers op de been om te betogen tegen Pegida. Het aantal tegenbetogers bedroeg daar ongeveer 4600, tegen zo’n 700 in Berlijn.

‘Betogingen zijn weinig respectvol’

Eerder op de dag riep de Duitse minister van Justitie Heiko Maas de Pegida-sympathisanten al op om van hun wekelijkse betoging op maandag af te zien. Volgens Maas zijn de demonstraties weinig respectvol tegenover de slachtoffers van de terreuraanslagen in Frankrijk, zo liet hij eerder op de dag weten aan het radiostation Deutschlandfunk.

Volgens Maas is het hypocriet om de ene week forse kritiek te leveren op journalisten en vervolgens de aanslag op een tijdschrift aan te grijpen voor een protestmars. Wanneer de interviewer hem vraagt wat hij tegen de demonstranten zou willen zeggen, antwoordt Maas:

“Jullie zijn allemaal huichelaars! Want dezelfde mensen die vorige week nog journalisten uitmaakten voor leugenaars doen nu een rouwband om. Veel hypocrieter dan dat komt het eigenlijk niet.”

Ook Merkel zet zich af tegen Pegida

Maas is niet de enige politicus die zich afzet tegen de demonstraties van Pegida, die vanavond in onder meer Dresden, Leipzig en Berlijn plaatsvonden. Ook bondskanselier Angela Merkel liet vandaag al doorschemeren dat ze weinig enthousiast is over de beweegredenen van de Pegida-demonstranten.

Als het aan Merkel ligt, hoort de islam namelijk gewoon thuis in Duitsland, zo zei ze vandaag in een gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Duitsland is volgens de bondskanselier van alle Duitsers, “oftewel alle mensen die hier leven, ongeacht welke oorsprong of herkomst ze hebben”.

Drie weken geleden werd op petitiewebsite change.org al een handtekeningenactie tegen Pegida gestart. Inmiddels hebben zo’n 405.000 mensen die actie gesteund. De beweging zelf heeft op Facebook zo’n 130.000 volgers.