Aanslag Peshawar: school na bijna een maand weer open

Ouders lopen met kinderen van de school waar een maand geleden ruim 140 mensen gedood werden.
Ouders lopen met kinderen van de school waar een maand geleden ruim 140 mensen gedood werden. Foto AFP/ A Majeed

Leerlingen en leraren zijn vandaag weer naar de school in Peshawar in Pakistan teruggekeerd waar bijna een maand geleden bij een aanval van de Talibaan meer dan 140 mensen om het leven kwamen. Ook andere scholen in het land die langer dicht zijn gebleven vanwege de aanslag zijn weer opengegaan, schrijft de BBC.

Op de school van de aanval zal een herdenkingsceremonie worden gehouden voor de slachtoffers, bijna allemaal kinderen.

‘Wraak voor regeringsoffensief’

Op 16 december vorig jaar drongen zeven Talibaanleden uitgerust met bomvesten de school binnen, waar veel kinderen van militair personeel naartoe gaan. Ze trokken van klaslokaal naar klaslokaal en doodden 141 mensen. Ze verwondden er daarnaast nog meer dan 120. De zeven schutters werden gedood.

De aanval was de dodelijkste die de Talibaan ooit pleegde in Pakistan. Die was volgens de groepering wraak voor een offensief van de regering in Noord-Waziristan en het dichtbijgelegen Khyber, dat zij in juni 2014 was gestart.

Ferme reactie

De bloedige aanslag werd internationaal fel veroordeeld. De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een “gruwelijke” aanval, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemde die “een nieuw dieptepunt”, schrijft persbureau ANP. Ook de Talibaan in Afghanistan, het buurland van Pakistan, had kritiek op de aanslag op de school.

Pakistan zelf reageerde ook fel. Het land hief onder andere het moratorium op de doodstraf op. De doodstraf was niet afgeschaft in Pakistan, maar werd al sinds 2008 niet meer uitgevoerd. Dat kon nu wel weer gebeuren als er sprake was van een terreurdaad. Amper een week na de aanslag op de school maakte het land bekend de weken erna bijna vijfhonderd ter dood veroordeelden te zullen executeren.