Janoekovitsj op Interpol-lijst met gezochte personen

Interpol heeft de verdreven Oekraïense president Victor Janoekovitsj op de internationale lijst met gezochte personen gezet. Volgens de melding op de website van de internationale politieorganisatie wordt Janoekovitsj door de Oekraïne gezocht voor “georganiseerde verduistering van grote bedragen”.

Update 15.37: Rusland zal Janoekovitsj waarschijnlijk niet uitleveren, zegt het Russische persbureau Interfax op basis van een ingewijde.

NRC-correspondent Steven Derix:

.

Door Janoekovitsj op de zogenoemde rode lijst te zetten, kan hij worden opgepakt en daarna worden uitgeleverd. Volgens een bericht op Facebook van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Arsakov, heeft het lang geduurd voordat Interpol tot een beslissing is gekomen:

Vandaag, verschillende maanden nadat Oekraïne in maart 2014 een verzoek heeft gedaan aan Interpol met argumenten en bewijzen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en de veiligheidsdienst van Oekraïne, heeft een speciale commissie van Interpol een beslissing genomen.”

Janoekovitsj vluchtte februari vorig jaar de grens met Rusland over, na maanden van straatprotesten in hoofdstad Kiev tegen zijn beslissing om de toenadering met de Europese Unie stop te zetten. In plaats daarvan wilde Janoekovitsj nadere economische banden met Rusland. Zijn pro-Westerse opvolgers beschuldigen Janoekovitsj en zijn verwanten nu van diefstal uit de staatskas.