Elektrische voertuigen

7 Opvallende manieren om naar je werk te gaan

Ken je de Segway nog? Dertien jaar geleden deed die elektrische tweewieler met een wat sullig imago (hij lijkt nog het meest op een grasmaaier) zijn intrede. Doorbreken deed hij nooit.

Foto EPA

Maar nu is er een nieuwe generatie van nog opvallendere elektrische voertuigen: skateboards, eenwielers, rolschaatsen en dingen met wielen die eerder niet eens bestonden. Ze zijn prijzig, maar leuk om te zien en makkelijk om mee te nemen. Een overzicht:

1. E-glide

E-Glide’s topmodellen zijn all terrain-skateboards: monsters met profielbanden van 9 inch (ruim 20 centimeter) die in vijf seconden een snelheid kunnen bereiken van 35 kilometer per uur. This board is scary, meldt E-Glide.

E-Glides kunnen door modder en sneeuw ploegen. Dankzij de accu wegen ze ruim 15 kilo; ze kosten rond de 1.200 dollar (985 euro). De berijder bedient zo’n gevaarte met een afstandsbediening in zijn hand, die via een draad verbonden is met het bord.

2. Marbel

De Marbel kost net zoveel als de E-Glide en ziet eruit als een gewoon skateboard. Hij weegt 4,5 kilo en kan ruim 30 kilometer per uur. Hij heeft een draadloze afstandsbediening en allerlei zaken kunnen via een app worden geregeld. In de beginnersmodus zijn bijvoorbeeld de acceleratie en de topsnelheid beperkt – minder eng dan de E-Glide dus.

3. Leif

De Leif heeft twee aangedreven zwenkwieltjes onder de middellijn van het board. “Zo kun je voorwaarts, achterwaarts en zelfs zijwaarts bewegen, net als in de sneeuw”, zegt oprichter Aaron Aders. De collecte van Leif op crowdfundingsite Indiegogo voor 45.000 dollar (37.000 euro) startkapitaal is net gesloten. Voor 1.200 dollar (985 euro) kun je nog op een exemplaar intekenen.

4. Onewheel

Er is ook een elektrisch skateboard dat dat je het nauwelijks nog een skateboard kunt noemen. De OneWheel is een plank met één wiel in het midden. Een groot, breed wiel, zodat je niet makkelijk naar links of rechts valt. OneWheel ziet er een stuk hipper uit dan de Segway, maar de werking is min of meer hetzelfde: door naar voren te leunen laat je de snelheid toenemen, achterwaarts leunen is afremmen.

“Het is voor de laatste kilometer, van de trein naar je werk, zonder bezweet aan te komen”, aldus Jack Mudd van OneWheel. Er is animo, zo blijkt uit de zeer succesvolle Kickstartercampagne van OneWheel, waarmee vorig jaar met 630.000 dollar (518.000 euro) werd opgehaald. Een OneWheel kost 1.500 dollar (1.230 euro).

5. Self-Balancing Unicycle

Zelfs de traditionele eenwieler is nu verkrijgbaar met elektromotor en accu: de SBU (Self-Balancing Unicycle). Ook hier leun je naar voren om de snelheid te verhogen en naar achteren om te remmen. Trappen hoeft niet meer, dus de trappers zijn vervangen door voetsteunen. De berijder krijgt daardoor een bewegingloze, half staande, half zittende houding. Dat maakt de SBU een spectaculaire verschijning. De SBU kost 1.695 euro.

6. Solowheel en Airwheel

Een aantal fabrikanten heeft de eenwieler teruggebracht tot zijn kale essentie: een gemotoriseerd wiel met voetsteunen. SoloWheel en Airwheel heten ze, bijvoorbeeld. SoloWheel was er het eerst en is het duurst (in Nederland ca. 2.000 euro). Een Airwheel kost maar 655 dollar (535 euro) op Amazon.

En de concurrent:

https://www.youtube.com/watch?v=OTFlqgCn-4U

7. Rocket Skates

Misschien bewaar je je evenwicht wel het makkelijkst op rolschaatsen. En zelfs die kun je nu krijgen met een elektrische krachtbron: Rocket Skates. Het Amerikaanse bedrijf Acton heeft er een Kickstartercampagne aan gewaagd en heeft het doel van 50.000 dollar (41.000 euro) meer dan vertienvoudigd.

Acton ziet er niet zozeer een vervoermiddel in. Dansen en flaneren zijn de voornaamste toepassingen, al zien de schaatsen er daarvoor wel groot en log uit. Elke schaats weegt ruim 3 kilo; ze kosten minstens 500 dollar (410 euro). Een app laat je een van je schaatsen tot leider benoemen, zodat de andere schaats zich aanpast aan de snelheid daarvan. Verder kun je statistieken bijhouden, games spelen en contact onderhouden met andere raketschaatsers.