Zweedse actrice ‘La Dolce Vita’ Anita Ekberg overleden

Anita Ekberg in de Trevifontein in Rome, de beroemde scène uit de film 'La Dolce Vita'
Anita Ekberg in de Trevifontein in Rome, de beroemde scène uit de film 'La Dolce Vita' Foto AFP / Still uit de film

De Zweedse actrice Anita Ekberg is overleden. Ze is 83 jaar geworden.

Ekberg kreeg internationale bekendheid door haar rol in de film La Dolce Vita, van de beroemde Italiaanse filmregisseur Federico Fellini. Vooral met deze scène in de Trevifontein in Rome gooide ze hoge ogen:

http://youtu.be/3o15UTomYsc

Ekberg was de muze van Federico Fellini, dankzij de rollen in zijn films werd zij bekend. Zelf zag ze het anders:

“Dankzij mij is Fellini beroemd geworden, niet andersom.”

Wie was Anita Ekberg?

Kerstin Anita Marianne Ekberg werd geboren op 29 september 1931 in Malmö in Zweden. Ze groeide op in een gezin met zeven broers en zussen. In 1950 werd Ekberg Miss Zweden en even later kreeg ze een modellencontract in de Verenigde Staten.

Universal gaf haar een paar kleine filmrollen, maar na vijf jaar in Hollywood begon het echte acteren in Rome, waar Fellini haar in 1960 de hoofdrol gaf in zijn wereldberoemde film La Dolce Vita. In de tien jaren die volgden, verbleef ze in Italië en speelde ze in zo’n twintig films. In de jaren 70 acteerde ze weinig, maar ze maakte veel indruk met haar comeback in 1987 in Fellini’s film Intervista.

Privéleven

Ekberg is twee keer getrouwd en de media volgden graag haar privéleven. Ze werd behalve als model en actrice ook gezien als sekssymbool. In 1995 werd ze door het tijdschrift Empire uitgeroepen tot een van de 100 Sexiest Stars in film history.

In 2002 stopte Ekberg na vijftig jaar speelfilms met acteren. Sinds ze in Italië woonde, ging ze zelden terug naar Zweden. Ekberg was al een tijdje ziek en overleed in een kliniek in Rome.

Anita Ekberg in oktober 2010 tijdens de Rome Film Festival.

Anita Ekberg in oktober 2010 tijdens de Rome Film Festival. Foto AP / Gregorio Borgia