Zwarte doos AirAsia gevonden

Het staartstuk van het toestel, dat werd gevonden in de Javazee.
Het staartstuk van het toestel, dat werd gevonden in de Javazee. Foto EPA / Bagus Indahono

Een van de zwarte dozen van het verongelukte vliegtuig van AirAsia is gevonden. Dat meldden Indonesische autoriteiten aan persbureau ANP.

De doos is nog niet geborgen. Duikers hebben gezien dat het vastzit tussen wrakstukken op de bodem en gaan proberen het tussen de stukken uit te krijgen.

Vanochtend signalen zwarte doos opgevangen

Gisteren vonden reddingswerkers al de staart van het vliegtuig. De zwarte dozen die in de staart zaten, waren nog niet gevonden, ondanks dat er wel voor het eerst signalen waren opgevangen.

De harde wind, sterke stroming en hoge golven hebben afgelopen dagen ervoor gezorgd dat de zoektocht en berging van wrakstuk moeilijk verloopt.

Vanochtend werd duidelijk dat de romp mogelijk gevonden zou zijn. Indonesische zoekteams werken met sonarapparatuur om de wrakstukken van het gecrashte toestel te lokaliseren in de Javazee en vanochtend dachten onderzoekers de romp te zien op een van die scans. Zodra de zwarte dozen zijn geborgen, kunnen onderzoekers die informatie gaan analyseren.

Neergestort in december

De Airbus A320 stortte zondag 28 december in de Javazee met 162 mensen aan boord, vermoedelijk in slecht weer. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore. Langzaamaan worden steeds meer lichamen uit de Javazee gehaald. Zeker 48 lichamen van slachtoffers zijn nu geborgen.