Wüst lijkt zeker van EK-titel, Verweij leidt bij mannen

Wüst viert haar overwinning op de 1500 meter.
Wüst viert haar overwinning op de 1500 meter. Foto EPA / Maxim Shipenkov

Ireen Wüst en Koen Verweij hebben vanmiddag op de 1500 meter allebei een grote stap gezet richting de titel bij het EK Allround in Rusland. Wüst won de afstand, Verweij werd tweede. De Nederlanders hebben met nog één afstand op het programma een grote voorsprong op de nummers twee van het klassement.

Wüst, de titelverdedigster, zegevierde op de 1500 meter bij de vrouwen in een tijd van 1.56,05. Ze versloeg haar naaste belager Martina Sablikova in de laatste rit met ruim verschil: 1.58,24. Daarmee reed de Tsjechische de derde tijd. De Noorse Ida Njatun pakte zilver met 1.58,09.

In het klassement verstevigde Wüst, die haar eigen baanrecord verbeterde, haar leidende positie. Op de afsluitende 5000 meter later vandaag verdedigt ze een voorsprong van ruim 11 seconden op Sablikova. Linda de Vries handhaafde zich op de derde plaats in het klassement. De rijdster van New Balance belandde met een tijd van 1.58,33 op de vierde plek. Ze staat op ruim 15 seconden van Wüst.

Joeskov wint bij mannen, Verweij leidt

Op de 1500 meter bij de mannen bleek de Rus Denis Joeskov de sterkste. Hij reed voor eigen publiek een tijd van 1.46,22. Koen Verweij eindigde op de tweede plaats met 1.46,28. Het brons ging naar de Belg Bart Swings met een tijd van 1.47,08.

In het klassement blijft Verweij aan de leiding. Hij verdedigt op de afsluitende 10.000 meter een voorsprong van ruim 11 seconden op Sven Kramer, die op de 1500 meter op de vijfde plek eindigde in 1.47,41. Verweij heeft de 10.000 meter dit seizoen overigens nog niet goed in de benen zitten. Bij de NK allround eindigde hij op deze afstand op de zesde plaats in 13.28,15, ruim 17 seconden achter Kramer.