Zevende EK-titel voor Kramer - Wüst voor vierde keer kampioen

Sven Kramer eerder vandaag in actie op de 1.500 meter. Foto EPA / Maxim Shipenkov

Schaatser Sven Kramer heeft in Rusland voor de zevende keer de Europese allroundtitel veroverd. Eerder op de dag veroverde Ireen Wüst voor de derde keer op rij (en voor de vierde keer in totaal) de Europese titel allround bij de vrouwen.

De 28-jarige Kramer werkte op de 10.000 meter een achterstand van ruim 11 seconden weg op klassementsleider Koen Verweij.

Kramer zegevierde in 13.07,27. Verweij eindigde op de vijfde plaats in 13.21,90. Hij pakte nog wel zilver in het eindklassement, gevolgd door de Rus Denis Joeskov met brons.

Met zijn zevende EK-goud is Kramer nu Rintje Ritsma voorbij in het medailleklassement aller tijden van de EK allround. Hij is de nieuwe recordhouder.

Kramer en Verweij plaatsten zich in Rusland met hun podiumplaatsen voor de WK allround in maart in Calgary. Verweij verdedigt daar zijn titel.

Wouter olde Heuvel zakte zondag van de derde naar de zesde plaats in het eindklassement. Na een matige 1500 meter (negende in 1.49,30) reed de ploeggenoot van Kramer op de 10.000 meter de zesde tijd (13.24,95). Een gebitsontsteking kort voor de EK bleek hem nog iets te veel te hinderen tijdens het toernooi.

Wüst kampioen bij de vrouwen

Bij de vrouwen kwam de leidende positie van de 28-jarige Wüst eerder op de dag op de afsluitende 5000 meter niet meer in gevaar. Voor Wüst was het haar vierde Europese allroundtitel in totaal. Daarmee kwam ze op gelijke hoogte met de Tsjechische Martina Sablikova, die in Tsjeljabinsk met zilver genoegen moest nemen.

Linda de Vries pakte brons in Rusland. De 26-jarige Drentse verzekerde zich daarmee met Wüst van een ticket voor de WK allround in maart in Calgary.

Wüst verdedigde op de 5000 meter in de laatste rit een voorsprong van ruim 11 seconden op Sablikova. De Tsjechische won de rit weliswaar, maar de marge met haar Nederlandse rivale was veel te klein: 7.00,70 (eerste) tegen 7.05,63 (tweede).

De Vries reed de vierde tijd (7.09,52). Daarmee handhaafde ze zich op de derde plaats in het klassement. De Vries veroverde haar tweede EK-medaille, na zilver twee seizoenen geleden in Heerenveen.

Jorien Voorhuis (vijfde op de 5000 meter in 7.14,00) belandde in het eindklassement op de vijfde plek. (ANP)