Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Boko Haram zet weer kinderen in bij zelfmoordaanslag Nigeria

Abubakar Shekau op archiefbeeld (een screenshot), de leider van Boko Haram. Foto AFP/Boko Haram

Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft Boko Haram kinderen gebruikt om in het noordoosten van Nigeria een zelfmoordaanslag te plegen. Op een markt in de stad Potiskum brachten twee meisjes explosieven op hun lichaam tot ontploffing, meldt persbureau ANP.

Vijf mensen, onder wie de meisjes, kwamen om volgens een getuige. Zeker 26 mensen raakten gewond.

In de stad Potiskum kwamen twee maanden geleden ook al zeker 48 mensen om, vooral studenten, door een zelfmoordaanslag tijdens een bijeenkomst op een school. In dezelfde plaats bliezen twee mannen zich gisteren op bij een politiebureau.

Gisteren liet Boko Haram een meisje van mogelijk nog geen tien jaar oud een zichzelf opblazen op een markt in de stad Maiduguri. Daardoor verloren zeker twintig mensen het leven.

In het noorden en oosten van Nigeria is de terreurgroep Boko Haram actief, die van het gebied een kalifaat wil maken waar de sharia, de islamitische wetgeving, geldt.

Boko Haram nam afgelopen week de stad Baga in en richtte daarbij een enorme slachtpartij aan. Hoeveel doden precies vielen, is niet geheel duidelijk, maar gesproken wordt over tweeduizend. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de slachting bij de stad Baga de “dodelijkste moordpartij” in geschiedenis van Boko Haram.