Vijf arrestanten aanslagen Parijs weer op vrije voeten

Een man loopt verkleed als het Vrijheidsbeeld in Parijs, waar vanmiddag een grote betoging tegen de terreur wordt gehouden.
Een man loopt verkleed als het Vrijheidsbeeld in Parijs, waar vanmiddag een grote betoging tegen de terreur wordt gehouden. Foto AFP / Joel Saget

Vijf mensen die werden opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs zijn vrijgelaten. Dat zegt een woordvoerder van de aanklager in Parijs tegen persbureau AP. Het gaat om vijf familieleden van de broers Saïd en Chérif Kouachi die woensdag de aanslag op Charlie Hebdo pleegden.

Tegen het vrijgelaten vijftal heeft het OM geen aanklachten ingediend, melden Franse media. In totaal zijn zeker negen mensen opgepakt.

Onder anderen een 18-jarige jongen die werd verdacht van een complot met de twee gedode broers Saïd en Chérif Kouachi, werd eerder al vrijgelaten. Hamyd Mourad is de zwager van Chérif Kouachi. Hij kwam vrijdagavond vrij. Mourad had zich in de nacht van woensdag op donderdag bij de politie gemeld toen hij via sociale media had vernomen dat hij werd gezocht. Hij zat tijdens de aanslag woensdagochtend op school, hebben docenten verklaard.

Mourad ‘overweldigd’ door gebeurtenissen

Mourad zei vanochtend in een reactie tegenover persbureau AFP “verbaasd en compleet overweldigd” te zijn door de gebeurtenissen afgelopen week in Parijs. „Ik ben geschokt. Mensen zeggen vreselijke en onjuiste dingen over me op sociale media, terwijl ik een normale student ben”. Nu zijn naam overal op sociale media opduikt, is Mourad bang dat de onterechte beschuldiging hem nog jaren zal achtervolgen:

“Ik heb hier niets mee te maken. Chérif was alleen mijn zwager met wie we bijna geen contact hadden. De aanslag was afschuwelijk en mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.”