Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Rutte: Nederland is niet in oorlog

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.
Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Nederland is niet in oorlog met extremisten en voert ook geen strijd met de islam. Dat zei premier Rutte vandaag in het tv-programma Buitenhof. Rutte:

“We zijn in strijd met extremisten die hun geloof gebruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen.”

Term oorlog niet gebruiken

PVV-leider Geert Wilders twitterde woensdag na de aanslag bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo dat we in oorlog zijn.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Wanneer dringt het eindelijk door bij Rutte en andere westerse regeringsleiders: het is oorlog. http://t.co/yMKEudYr8v

Presentator Paul Witteman vroeg hoe de premier hierover dacht. Rutte antwoordde dat hij de term ‘oorlog’ niet wil gebruiken in deze context.

Ook wilde Rutte zich niet aansluiten bij een oproep die oud-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali eerder deze week deed. Ali vindt dat er meer openlijk kritiek geuit moet worden op de islam en de Koran, maar Rutte wilde alleen de “feitelijke constatering” maken dat er binnen de islam minder ruimte is voor kritiek. Rutte zei ook:

“Politici moeten niet overgaan tot kritiek op andere religies, ook niet in deze week.”

Grexit

In het gesprek kwam ook Griekenland aan de orde. Rutte noemde het “bizar” als Griekenland zou stoppen met alle hervormingen en bezuinigingen, en uit de eurozone zou stappen. Rutte wilde niet speculeren over de vraag of een zogenoemde ‘Grexit’ (Griekenland stapt uit eurozone) schadelijk is voor de rest van de landen in de eurozone.

Rutte vanmiddag in Parijs

Vanmiddag zal Rutte aanwezig zijn bij de protestmars in Parijs. De demonstratie begint om 15.00 uur en wordt naar verwachting de grootste demonstratie uit de geschiedenis van Frankrijk. Bij deze “Mars van de Republiek” worden honderdduizenden mensen verwacht. Verschillende wereldleiders zijn aanwezig.

Voordat Rutte naar Parijs vertrok was hij een uur te gast bij Buitenhof om te praten over de aanslagen in Parijs, de spanningen in onze eigen samenleving en het gevaar van jihadisten.