Zeker 3,7 miljoen mensen de straat op in Frankrijk

Deelnemers de mars van de republiek op het Place de la Republique. Foto ANP / Pierre Crom

Zeker 3,7 miljoen mensen hebben vandaag in heel Frankrijk meegelopen in manifestaties tegen terrorisme. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.

De grootste tocht was die in Parijs, waar volgens het persbureau ongeveer 1,5 miljoen mensen de straat op gingen. Maar ook in andere Franse steden was de opkomst massaal: zo’n 200.000 mensen in Lyon, 115.000 in Rennes en 100.000 in Bordeaux. De Franse krant Le Libération maakte een kaartje met alle plekken in Frankrijk waar werd gedemonstreerd:

Volgens de krant Le Figaro heeft een manifestatie in Frankrijk nog nooit zo veel mensen getrokken. Het oude record dateerde van 1 juni 1886. Toen kwamen twee miljoen mensen af op de begrafenis van de schrijver Victor Hugo, bekend van de boeken Les Misérables en De klokkenluider van de Notre Dame.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat er vandaag meer mensen op de been waren dan verwacht. Het ministerie zei eerst dat het onmogelijk is om alle mensen te tellen, maar kwam vervolgens alsnog met een schatting van zeker 3,7 miljoen mensen. Ook stelde het ministerie dat het inderdaad de grootste demonstratie in de Franse geschiedenis betreft. NRC-correspondent Peter Vermaas schreef eerder vandaag al op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 3,3 miljoen mensen op straat in Frankrijk vandaag. Grootste demonstratie uit de Franse geschiedenis sinds de begrafenis van Victor Hugo.

Rutte: De wereld staat schouder aan schouder met Frankrijk

De demonstratie begon officieel om drie uur vanmiddag. In de uren daarvoor liep het Place de la République vol met mensen en ontving president François Hollande zo’n zestig wereldleiders. Zij vertrokken vanaf het Elysée naar de stoet.

Voorop liepen de nabestaanden van de slachtoffers. Zij droegen witte rouwbanden om hun arm of om hun hoofd met daarop in zwarte letters “Je suis Charlie”. Hollande nam de tijd om de nabestaanden te condoleren en te omhelzen.

De regeringsleiders liepen een deel van de mars mee en verlieten daarna de optocht voor een nabespreking op het Elysée. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte nam deel aan de optocht. Hij noemde de mars “zeer indrukwekkend.” Tegen persbureau ANP zei Rutte:

“De wereld staat schouder aan schouder met Frankrijk, maar ook voor de waarden die wij delen.”

Over het feit dat er zoveel wereldleiders meeliepen zei Rutte:

“Zoveel leiders en landen hebben gezegd: wat hier gebeurt, overstijgt Frankrijk. We wonen nu allemaal in Frankrijk.”

Hollande en Netanyahu met applaus ontvangen in de hoofdsynagoge

Na afloop van de demonstratie werden de Franse president François Hollande en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met applaus ontvangen in de hoofdsynagoge van Parijs. Zij woonden daar een ceremonie bij ter ere van de slachtoffers van het geweld in Parijs de afgelopen dagen.

Ook de Franse premier Manuel Valls was bij de ceremonie aanwezig. Duizenden mensen hadden zich bij het joodse gebedshuis in het centrum van de stad verzameld. Gijzelnemer Amedy Coulibaly schoot vrijdag tijdens een gijzeling vier joodse mannen dood in een joodse supermarkt in Parijs.

Le Pen loopt mee in manifestatie Beaucaire

Marine Le Pen, de leider van het extreem rechtse Front National, liep vandaag mee in een manifestatie in de zuidelijke plaats Beaucaire. Volgens een correspondent van de krant Le Monde leek de mars op een bijeenkomst van haar partij, meldt persbureau ANP. Mensen scandeerden ‘Marine! Marine!’ en zongen het Franse volkslied.

In Dammartin, de plaats waar de broers Kouachi zijn gedood, de daders van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waren 10.000 mensen op de been. Er wonen overigens slechts 8000 mensen in het dorpje ten noordoosten van Parijs.

Ook in steden buiten Frankrijk waren veel mensen op de been, onder meer in Berlijn, Wenen, Londen, Brussel, Madrid, Sydney, Ankara en Tokio.