Romp van toestel AirAsia mogelijk gevonden

Het staartstuk van de Airbus A320 van AirAsia werd gisteren gevonden.
Het staartstuk van de Airbus A320 van AirAsia werd gisteren gevonden. Foto EPA

De romp van het gecrashte toestel van AirAsia is mogelijk gevonden. Het wrakstuk zou te zien zijn op een scan die door Indonesische zoekteams is gemaakt met sonarapparatuur. Duikers zijn vanochtend naar het object gedoken om te kijken of het daadwerkelijk om de romp gaat.

Op de scan zou een object tte zien zijn van ongeveer tien bij vier meter. De afgelopen dagen werden al meerdere wrakstukken gevonden. Zo troffen reddingswerkers gisteren de staart van het vliegtuig aan. De snoeiharde wind, sterke stroming en hoge golven hebben afgelopen dagen ervoor gezorgd dat de zoektocht en berging van wrakstuk moeilijk verloopt.

‘Zwarte dozen in de buurt van de romp’

De zwarte dozen die in de staart zaten zijn nog niet gevonden, ondanks dat er wel signalen zijn opgevangen. “Er is een grote kans dat de zwarte dozen in de buurt van de romp liggen”, aldus de onderzoeksleider volgens persbureau ANP. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of de opgevangen signalen inderdaad uit de zwarte dozen afkomstig zijn.

De Airbus A320 stortte zondag 28 december in de Javazee met 162 mensen aan boord, vermoedelijk in slecht weer. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore. Langzaamaan worden steeds meer lichamen uit de Javazee gehaald. Zeker 48 lichamen van slachtoffers zijn nu geborgen.