Parijs maakt zich op voor ‘miljoenenmars’ met wereldleiders

In heel Frankrijk gingen mensen gisteren al massaal de straat op om tegen de terreuraanslagen te demonstreren, zoals hier in Marseille. In heel het land liepen zo'n 700.000 mensen mee in betogingen.
In heel Frankrijk gingen mensen gisteren al massaal de straat op om tegen de terreuraanslagen te demonstreren, zoals hier in Marseille. In heel het land liepen zo'n 700.000 mensen mee in betogingen. Foto Reuters / Philippe Laurenson

Frankrijk maakt zich op voor wat misschien wel de grootste demonstratie uit de geschiedenis van het land wordt. Bij de Mars van de Republiek, die vanmiddag plaatsvindt in hoofdstad Parijs, worden honderdduizenden mensen verwacht. Ook veel wereldleiders zijn aanwezig.

De protestmars, die om 15.00 uur vertrekt vanaf de Place de la Republique in het centrum van Parijs, is bedoeld om de slachtoffers van de terreuraanslagen van de afgelopen dagen te herdenken. Bij die aanvallen, onder meer op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse winkel in Oost-Parijs, vielen zeventien doden. De nabestaanden van de slachtoffers lopen voorop bij de mars die verder de steun van de Franse bevolking en de wereldgemeenschap voor belangrijke waarden als vrijheid moet onderstrepen.

Twitter avatar jeromegodefroy Jérôme Godefroy La place de la République ce matin à 9h55. http://t.co/VmPrBcX2Tu

Scherpe veiligheidsmaatregelen rond mars

Duizenden militairen en agenten zijn op de been om alles in goede banen te leiden. In totaal zijn zo’n 5500 veiligheidsbeambten en 2200 agenten aanwezig. De veiligheidsmaatregelen zijn buitengewoon streng met speciale politie-eenheden, grote aantallen motoragenten en sluipschutters op de daken. Ook zijn er 150 agenten in burger.

Onze correspondent in Parijs Peter Vermaas is vanmiddag bij de demonstratie aanwezig:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Minister van Buit Zaken Fabius: “Parijs is vandaag de wereldhoofdstad van het verzet tegen het terrorisme en de verdediging van vrijheden.”
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 2.200 politieagenten en militairen zijn ingezet om de veiligheid van de grote mars van vandaag in Parijs te garanderen.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Alle straten rond Place de la République zijn nu al afgezet.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De stoet zou straks, vanaf 15h, over drie boulevards van République naar Place de la Nation moeten trekken.

Bij de protestmars zijn de nodige Franse en internationale leiders aanwezig, zo’n veertig in totaal. Een overzicht van de belangrijkste aanwezigen:

 • François Hollande, president Frankrijk
 • Manuel Valls, premier Frankrijk
 • David Cameron, premier Groot-Brittannië
 • Angela Merkel, bondskanselier Duitsland
 • Benjamin Netanyahu, premier Israël
 • Matteo Renzi, president Italië
 • Mariano Rajoy, premier Spanje
 • Petro Porosjenko, president Oekraïne
 • Charles Michel, premier België
 • Donald Tusk, EU-president
 • Ahmet Davutoglu, premier Turkije
 • Mahmoud Abbas, president Palestijnen
 • Helle Thorning-Schmidt, premier Denemarken
 • Abdullah II, koning Jordanië
 • Nicolas Sarkozy, oud-president Frankrijk
 • Anne Hidalgo, burgemeester Parijs

Een opvallende afwezig vanmiddag in Parijs zal Marine Le Pen zijn, de leidster van het rechts-nationalistische Front National (FN). Le Pen, die hoog scoort in de opiniepeilingen en door sommigen wordt gezien als toekomstig president van Frankrijk, is niet officieel uitgenodigd door de Parti Socialiste (PS) van president Hollande omdat het FN door veel kopstukken van de PS wordt gezien als een partij die de spanningen tussen bevolkingsgroepen aanwakkert. Hoewel Hollande heeft gezegd dat iedereen welkom is bij de mars, voelt Le Pen zich niet gewenst. Daarom gaat de politica vanmiddag zelf de straat op in het stadje Beaucaire.

Grootste betoging in Frankrijk ooit?

De betoging in Parijs wordt mogelijk de grootste demonstratie uit de Franse geschiedenis. Zeker lijkt dat er honderdduizenden mensen komen, maar mogelijk komen er zelfs tussen de één en twee miljoen. De grootste betoging in de Franse historie is op dit moment nog de begrafenis van schrijver en dichter Victor Hugo op 1 juni 1885. Daar waren zo’n twee miljoen mensen bij aanwezig.