Kantoor Belgische krant Le Soir na bedreiging ontruimd

Het kantoor van de Belgische Franstalige krant Le Soir in Brussel is vanmiddag ontruimd, meldt persbureau ANP. Dat gebeurde nadat bij de redactie een telefoontje was binnengekomen waarin werd gedreigd dat “het zou gaan knetteren op uw redactie”.

De beller zei dat hij namens “extreem links” sprak. “U neemt ons niet serieus”, zou hij hebben gezegd. De beller zei genoeg te hebben van de berichtgeving in de krant over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, die volgens hem “extreem rechts” in de kaart speelt.

De politie heeft de beller geïdentificeerd volgens de krant. Alle mensen in het gebouw moesten echter na het telefoontje naar buiten. In het gebouw zit niet alleen de redactie van Le Soir, maar ook die van de bladen La Capitale en Soir magazine.

Update 21.13 uur: In het gebouw zijn uiteindelijk geen explosieven gevonden. Een verdachte wordt ondertussen ondervraagd. De 53-jarige man had in 1999 een bom geplaatst voor het gebouw van de toenmalige extreem rechtse politieke partij Vlaams Blok, nu Vlaams Belang. Door de bom werd een telefooncel opgeblazen.

Bij een Duitse krant uit Hamburg, de Hamburger Morgenpost, werd afgelopen nacht werkelijk geprobeerd brand te stichten. Dat meldde de lokale politie vanochtend. Twee mannen zijn opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij het incident. De krant publiceerde deze week een aantal cartoons van Charlie Hebdo over de profeet Mohammed.

Vanaf de achterkant van het gebouw van de Hamburger Morgenpost probeerden de verdachten afgelopen nacht stenen en een brandbom naar binnen te gooien. Er vlogen wat papieren in brand, maar de schade viel mee doordat de brand snel was gedoofd. Niemand raakte gewond.