Interview George Möller

En toen moest de AFM-man met de onberispelijke reputatie ineens weg

Foto ANP

George Möller (67) heeft altijd publiekelijk gehamerd op ethiek en moraal. Hij schreef een boek over het gebrek daaraan in de financiële sector, Waardenloos. Richtte een opleiding financiële ethiek op. Was voordat hij toezichthouder werd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) baas van de Amsterdamse beurs en topman van vermogensbeheerder Robeco.

Kortom, iemand met een onberispelijke reputatie.

En nu vertrekt Möller voortijdig bij de AFM na een kritisch rapport, waar de raad overigens zelf om had gevraagd. In de raad werden hevige discussies gevoerd over nevenfuncties en de leden wilden dat een onafhankelijke partij meekeek. In het rapport stond weliswaar dat er geen serieuze overtredingen van de regels waren en geen belangenverstrengeling, maar ook dat de vijf toezichthouders voortaan geen baantjes meer mochten hebben bij beursgenoteerde bedrijven of bij financiële instellingen in het buitenland. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sprak in een bijbehorende brief aan de Tweede Kamer over “een slordige cultuur” in de raad van toezicht.

Enkele choice quotes uit een interview met Möller vandaag in NRC Handelsblad.

Over wat er is misgegaan:
“We hebben altijd ver binnen de regels gezeten. Dat staat ook in het rapport. Ik ben alleen een keer vergeten een transactie in een Nederlands beleggingsfonds op tijd te melden. Dat was een beetje een oeps-moment.”

“Toch is het beeld ontstaan dat er geen regels zijn bij de AFM. Maar die zijn er wel. Die staan in de statuten. Je kunt zeggen dat ze strenger moeten, maar ze zíjn er wel.”

Over meer buitenstaanders die Dijsselbloem in het toezicht lijkt te willen:
“Ik vind het heel belangrijk dat de mensen die toezicht houden de sector ook goed kennen. Nadeel is dat ze snel met elkaar verkleefd kunnen raken. Je hebt dus allebei nodig. Want het nadeel van outsiders is dat ze zich vooral vasthouden aan regels, niet aan kennis. Daar wordt toezicht inflexibel van.”

Over de hoeveelheid regels die er zijn:
“Het is doorgeschoten. De zorgplicht van banken bijvoorbeeld, die gaat te ver. Gingen ze mijn schoonvader van 92 vertellen dat hij te veel olie-aandelen heeft. Hij was 92! Hij heeft ze zijn hele leven gehad.”

Over de beeldvorming rondom de raad van toezicht:
Die is “uit balans geraakt”, vindt hij. Maar hoe hij zich daarover voelt, vindt hij “niet relevant”. Afwerend: “Dit is geen interview aan de Story over de zieleroerselen van meneer Möller.”

Lees het hele interview in de digitale editie van NRC Handelsblad