Conservatieve kandidate wint presidentsverkiezingen Kroatië

Presidentskandidate Kolinda Grabar-Kitarovic brengt haar stem uit in Zagreb, Kroatië. Foto EPA

De conservatieve kandidate Kolinda Grabar-Kitarovic heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Kroatië gewonnen. Met 97,8 procent van de stemmen geteld leidt zij met 50,54 procent van de stemmen, meldt persbureau Reuters.

De zittende president Ivo Josipovic erkende zojuist zijn nederlaag, meldt de NOS. Josipovic, die zich slechts zeker weet van 49,46 procent van de stemmen, zei:

“Het is over, de dame heeft gewonnen.”

In de eerste ronde van de verkiezingen behaalde Kitarovic nog iets minder stemmen dan de sociaaldemocraat Josipovic.

De 46-jarige Grabar-Kitarovic werkte eerder bij de NAVO en is de kandidate van de centrumrechtse partij HDZ. Ze was eerder ook onder meer minister van Europese Integratie en van Buitenlandse Zaken.

Kitarovic voerde als uitdager van Josipovic vooral campagne over de slechte economische situatie in het land. Ze verweet de sociaaldemocraat Josipovic dat de economie onder zijn presidentschap stilstond, al had ze weinig concrete plannen voor verbetering.

De president vervult in de jongste lidstaat van de Europese Unie een voornamelijk ceremoniële functie, Maar nu Josipovic heeft verloren, zal dat de regerende sociaaldemocraten onder druk zetten.

Kroatië kent een hoge werkloosheid en het bruto binnenlands product, de som van de geproduceerde goederen en diensten, is volgens de Wereldbank sinds 2008 met ongeveer 12 procent afgenomen. Veel Kroaten zijn bovendien van de politiek vervreemd geraakt.