‘Brandstichting bij Duitse krant die cartoons Charlie Hebdo publiceerde’

De redactie van de Hamburger Morgenpost, waar twee mannen vannacht brand probeerden te stichten.
De redactie van de Hamburger Morgenpost, waar twee mannen vannacht brand probeerden te stichten. Foto AFP / Christian Charisius

Bij een Duitse krant uit Hamburg die deze week een aantal cartoons van Charlie Hebdo over de profeet Mohammed publiceerde is vannacht geprobeerd brand te stichten. Dat heeft de lokale politie vanochtend gemeld. Twee mannen zijn opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij het incident.

Vanaf de achterkant van het gebouw van de Hamburger Morgenpost probeerden de verdachten afgelopen nacht stenen en een brandbom naar binnen te gooien. Er vlogen wat papieren in brand, maar de schade viel mee doordat de brand snel was gedoofd. Niemand raakte gewond. De verwachting is dat de redacteuren van de krant vandaag gewoon in het gebouw aan het werk kunnen.

De Duitse krant drukte afgelopen donderdag, een dag na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, drie beruchte spotprenten van dat blad af waarop de profeet Mohammed te zien is. De cartoons werden begeleid met de tekst “Zoveel vrijheid moet mogelijk zijn”. Of er een verband is tussen de poging tot brandstichting en de herdruk van de cartoon is nog niet zeker. “Dat is de kernvraag”, aldus een politiewoordvoerder tegen persbureau AFP.

Mohammedcartoons leidden tot controverse

Publicatie of herpublicatie van cartoons over de profeet Mohammed leidde eerder tot bedreigingen aan het adres van media en journalisten. De Deense krant Jyllands-Posten drukte in 2005 twaalf cartoons over Mohammed af, waarna in de islamitische wereld grootschalige protesten uitbraken tegen wat door sommige moslims gezien wordt als het beledigen van de profeet. Cartoonist Kurt Westergaard werd om de tekeningen met de dood bedreigd.