Vals plat op zolder

Binnen fietsen kan natuurlijk ook

Foto iStock

In de winter doorfietsen vergt de nodige wilskracht. Zelfs met de beste wielerkleding maken temperaturen rond het vriespunt, winterse buien en snijdende wind het een hele beproeving. Fietsen in de winter betekent ook steevast poetsen na elke rit. Het vaak natte wegdek – om over strooizout nog te zwijgen – is een aanslag op het materiaal. Zodanig dat sommige renners gedurende de winter hun dure fiets zelfs opbergen en hun toevlucht nemen tot een (goedkopere) ‘winterfiets’.

De combinatie slecht weer en weinig daglicht noopt de serieuze fietser op zoek te gaan naar alternatieven om fit te blijven. Niets doen en een zogenaamde ‘Ullrich-winter’ beleven (de Duitse oud-prof Jan Ullrich stond er om bekend ’s winters flink aan te komen, om vervolgens in de lente weer terug op gewicht te moeten komen) is voor de meesten geen optie.

Twitter avatar daveytri Davey Jan ullrich’s winter training tip….remember to keep hydrated 🚴🍻 http://t.co/Gm2v4H6O4o

Veel fietsers gaan dan hardlopen, spinnen op de sportschool, schaatsen, mountainbiken, veldrijden of trainen op de (indoor)wielerbaan om de benen op spanning en de conditie op peil te houden. Wie geen afstand van zijn geliefde fiets wil doen, maar ook geen zin heeft kou en vuil te trotseren is aangewezen op een ‘thuistrainer’.

Een ouderwetse hometrainer, zo’n bakbeest met vast stuur, voetlussen en een in hoogte verstelbaar zadel, is natuurlijk geen optie. Liever zit je op je eigen fiets. De klassieke rollenbank, letterlijk drie rollen (één voor, twee achter) waar je met de fiets los op balanceert, biedt al generaties wielrenners uitkomst. Op een trainer zet je je fiets vast en draait alleen het achterwiel.

Nog leuker zijn varianten van een thuistrainer die geavanceerde mogelijkheden hebben om specifieke data te meten, bergetappes te rijden (compleet met wisselende weerstand en beelden van de route) en zelfs online met of tegen elkaar te fietsen.

Drie voorbeelden:

Iets meer dan een instapmodel

Met 8 weerstandniveaus biedt deze trainer net iets meer dan een instapmodel. Door een combinatie van magnetische en vloeistofweerstand zijn de rollers relatief stil en voel je niet te veel haperingen bij het trappen. Het achterframe van de fiets wordt aan de trainer bevestigd, alleen het achterwiel beweegt. Op deze trainer, geschikt voor racefiets en mountainbike, kun je geen software aansluiten.
Elite Qubo Hydromag, 399 euro.

Met een peloton

In je eentje op zolder fietsen is zoveel leuker als je kunt doen alsof je in een peloton de berg op fietst. Dan heb je een ‘real trainer’ nodig, waarbij je op je scherm een parcours en eventuele tegenstanders ziet.

De software regelt de weerstand. Via een zogeheten ANT-verbinding kun je bovendien draadloos je hartslag, je cadans en je geleverde vermogen (krachtsinspanning) in de gaten houden.
Elite Real Tour, 589 euro.

Net de Alpe d’Huez

Met een elektrische motorrem kan de weerstand nog preciezer worden geregeld en wordt het gevoel van de berg opfietsen het dichtst benaderd. Via ANT en Bluetooth communiceert de trainer met de tablet, smartphone of computer en met accessoires zoals een hartslagband. De Bushido is de geavanceerdste van Tacx, maar wie vermogen belangrijker vindt dan draadloos, kiest de i-Genius, die haalt hellingen van 20 procent.
Bushido, 699 euro, i-Genius Multiplayer: 1.149,00 euro.

Kachel aan en fietsen maar.