Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Aanslagpleger Coulibaly zweert in video trouw aan IS

Een screenshot uit de video die vanochtend via islamitische online netwerken werd verspreid.
Een screenshot uit de video die vanochtend via islamitische online netwerken werd verspreid. Foto AFP

Op internet is vandaag een video verschenen met daarin vermoedelijk een van de aanslagplegers uit Parijs, Amedy Coulibaly. Hij zweert in de video trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het is onduidelijk wanneer de video precies is opgenomen.

Coulibaly is de man die afgelopen donderdagochtend een agente doodschoot in Montrouge en vrijdag vier gijzelaars doodde in een joodse supermarkt elders in Parijs. Hij werd tijdens de bestorming van de supermarkt door agenten doodgeschoten. De terrorist verschijnt in verschillende outfits in beeld in de video, onder meer een wit gewaad en militaire kledij. De video lijkt dan ook in etappes opgenomen, deels voordat hij de agente doodschoot en deels voor zijn gijzelingsactie in de joodse winkel.

Coulibaly zegt ‘tegen politie’ te zijn

In de opgedoken video van ruim zeven minuten is volgens Franse media te zien hoe Coulibaly zich voorbereidt op zijn terreurdaden. Hij toont zijn wapens en zegt een bom te hebben geplaatst in een auto in Parijs. Coulibaly zweert trouw aan “kalief Ibrahim” (Abu Bakr al-Baghdadi), de leider van IS, de terreurgroep die grote delen van Syrië en Irak heeft vervoerd en moslimradicalen over de hele wereld inspireert. Hij zegt in het filmpje ook “tegen de politie” te zijn.

Bekijk hier de video:

Coulibaly zegt verder dat hij gescheiden van de broers Kouachi opereerde, “zodat het meer impact zou hebben”. De broers pleegden woensdag de aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo. “We wisten de acties te synchroniseren, zodat we elkaar niet in de problemen zouden brengen als we gezocht werden”, aldus Coulibaly.

Hij noemt de aanval die hij op de joodse supermarkt uitvoerde “volledig gerechtvaardigd”. “Als je het kalifaat en de Islamitische Staat aanvalt, word jij zelf ook aangevallen”, zegt hij, daarbij verwijzend naar de betrokkenheid van Frankrijk bij de internationale coalitie die luchtaanvallen op IS uitvoert in Irak en Syrië. Hij richt zich ook tot zijn “moslimbroeders in Frankrijk”:

“Wat doen jullie? Waarom, met al deze duizenden, miljoenen jonge mensen, is niemand zichzelf aan het verdedigen?”

Familie Coulibaly veroordeelt zijn daden

De moeder en zus van Coulibaly hebben zijn daden in Parijs en Montrouge gisteravond scherp veroordeeld. De moeder en zus hebben hun “welgemeende condoleances” overgebracht aan de families van de slachtoffers, lieten ze in een door persbureau AFP verspreide verklaring weten:

“Wij veroordelen deze daden. Wij delen deze extreme ideeën absoluut niet. We hopen niet dat er een verband gelegd wordt tussen deze verschrikkelijke daden en de islam.”