Wüst en Verweij gaan aan kop bij de EK allround - Kramer tweede

Ireen Wüst toont haar blijdschap na de overwinning op de 500 meter. Na 2 dagen leidt ze bij de EK allround.
Ireen Wüst toont haar blijdschap na de overwinning op de 500 meter. Na 2 dagen leidt ze bij de EK allround. Foto EPA / Maxim Shipenkov

Ireen Wüst en Koen Verweij gaan vandaag na 2 afstanden aan kop bij de EK allround in Rusland. Wüst won eerder op de dag al de 500 meter en eindigde vanmiddag als tweede op de 3000 meter. Verweij sloot kort daarna bij het mannentoernooi de 5000 meter als vierde af.

Omdat Verweij eerder op de dag al de 500 meter had gewonnen, staat hij na twee afstanden alsnog op de eerste plaats in het algemeen klassement. De overwinning op de 5000 meter ging naar Sven Kramer, die tijdens de eerste afstand van de dag teleurstelde met een tiende plaats.

Kramer nadert Verweij door 5 kilometer

Door zijn goede 5 kilometer nadert Kramer Verweij in het klassement nu tot op 0,53 seconden, zo meldt persbureau ANP. De derde stek in het toernooi is bij het ingaan van de tweede dag voor Wouter Olde Heuvel. Hij heeft een achterstand van bijna 1,5 seconde op Verweij.

Net als de koploper in het mannentoernooi won ook Ireen Wüst vanochtend de 500 meter, maar bij de 3 kilometer moest ze de Tsjechische viervoudig kampioene Martina Sablikova voor laten gaan. Sablikova staat nu op de tweede plaats in het algemeen klassement.

Wüst niet tevreden met 3 kilometer

De olympisch kampioene op de 5 kilometer moet bij de 1500 meter morgen een achterstand van 1,33 seconden goedmaken op Wüst. Linda de Vries staat op de derde plaats, op 2,44 seconden van de eerste plek.

Hoewel Wüst na afloop van de eerste dag van de EK aan kop gaat, was ze allerminst te spreken over haar prestatie op de 3000 meter. Tegen de camera’s van de NOS zei ze daarover:

“Dit was een slechte 3 kilometer. Ik kon geen moment goed in mijn slag komen. En als ik dan eindelijk op snelheid lag, kon ik dat tempo niet vasthouden. Ook technisch liet het allemaal nogal te wensen over.”

Met de 1500 en 5000 meter voor de boeg wil Wüst morgen vooral bij die eerste afstand haar voorsprong op Sablikova vergroten. Op de 5 kilometer is de Tsjechische namelijk tweevoudig olympisch kampioen. Bij de mannen staat de 1500 en 10.000 meter nog op het programma.