Wie gaan er dit weekend winnen?

Sven Kramer won het EK zes keer en Ireen Wüst driemaal. De kans is groot dat de twee ook dit jaar domineren.

Winnen verveelt nooit. Sven Kramer en Ireen Wüst blijven het herhalen. Het tweetal brak in 2005 internationaal door met wereldtitels op de WK voor junioren in het Finse Seinäjoki. Precies tien jaar later vormen zij nog steeds de absolute wereldtop in het allroundschaatsen. Ook in Tsjeljabinsk – waar het EK allround wordt gehouden – is het niet makkelijk om concurrenten te vinden.

„Maar een ABC’tje? Dat is het nooit”, zegt Kramer, die de eerste schaatser kan worden met zeven Europese titels. „Het gaat nooit vanzelf, ook al lijkt dat misschien wel zo. Het tegendeel is waar.”

Gevaarlijk

Kramer ziet in vriend en ploeggenoot Wouter Olde Heuvel zijn gevaarlijkste concurrent. „Het is zonde dat Wouter het vier jaar moeilijk heeft gehad met blessures. Ik heb altijd gedacht: als hij ze nog eens goed gaat raken heb ik mijn handen vol aan hem. Dat blijkt nu. Hij is heel erg sterk, en hij is een absolute prof. Door die sportbeleving is hij er weer bovenop gekomen.”

Behalve Olde Heuvel staat ook Koen Verweij in Tsjeljabinsk aan de start. Per land mogen dit jaar voor het eerst maar drie rijders meedoen, in plaats van vier. Andere rijders die wellicht voor een verrassing kunnen zorgen zijn de Noren Sverre Lunde Pedersen en Håvard Bøkko, de Belg Bart Swings en de Pool Jan Szymanski.

Ireen Wüst heeft al jaren de meeste concurrentie van de Tsjechische Martina Sablikova. Wüst won het toernooi drie keer, Sablikova vier keer. Vooral in de buitenlucht was de Tsjechische de afgelopen jaren sterker dan Wüst. Het toernooi in Tsjeljabinsk wordt in het indoorstadion Uralskaya Molnya gehouden. De laatste jaren staat er geen maat meer op Wüst, die de laatste twee jaar zowel het EK als het WK allround. Na haar medailleoogst in Sotsji werd ze uitgeroepen tot internationaal sportvrouwe van het jaar.

Maar ook zij neemt het EK niet licht op. „Zelfs tijdens een 5.000 meter waarop ik, zoals een paar jaar geleden, 28 seconden mag verliezen, zit er altijd een duiveltje op mijn schouder dat zegt: scherp blijven.”

Uitverkocht

Serieuze andere concurrenten lijken er nauwelijks. Wellicht kunnen de Russinnen voor het fanatieke eigen publiek voor een verrassing zorgen. Julia Skokova kan een goed allroundtoernooi rijden, net als Olga Graf uit Moskou. Zij werd vorig op het WK allround tweede achter Wüst.

Voor Nederland doen naast Wüst ook Linda de Vries en Jorien Voorhuis mee. Zij eindigden bij een spannend NK allround op het podium, maar wel op een straatlengte achter Wüst.

Het toernooi in Tsjeljabinsk is volledig uitverkocht, met naar schatting zo’n 4.000 toeschouwers per dag.